Doktor Milan Višnjić osobođen svih optužbi

Bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, Milan Višnjić, oslobođen je svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja. On je zbog optužbi uhapšen pre pet godina, a u pritvoru je proveo 88 dana.

Viši sud u Nišu izrekao je prošlog petka prvostepenu presudu kojom Višnjića oslobađa optužbe uz obrazloženje da u njegovim radnjama nema elemenata krivičnog dela. Sud nije prihvatio tvrdnje optužbe da je Višnjić iz od 2008. do 2012. suprotno Odluci o visini školarine za studente koji plaćaju školarinu, pribavio korist za 82 studenta koje je oslobodio dela školarine u ukupnom iznosu od 7.058.964 dinara, nanevši u tom iznosu štetu fakultetu.

Oni su me uhapsili zato što na tim dokumentima stoji moj potpis, a to što je činjenice s tog papira prošlo organe fakulteta čiji su članovi glasali za te odluke, to niko nije pitao – kaže3 Višnjić.

Viši sud je uvažio tvrdnje odbrane da je ovo delimično oslobađanje od školarina realizovano u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, uputstvom Ministarstva prosvete, Statutom Medicinskog fakulteta i Statutom Univerziteta Niš. Odluke o oslobađanju donosio je isključivo Kolegijum fakulteta, sastavljen od 19 članova, a dekan ili prodekani samo su potpisivali pojedinačna rešenja. To su tokom suđenja potvrdili i svi ispitani svedoci. Po zakonu, školarine spadaju u sopstveni prihod fakulteta, o kojem on, po uputstvu Ministarstva, odlučuje potpuno samostalno. Kolegijum Medicinskog fakulteta nije se pridružio gonjenju, ocenjući da „postupanjem okrivljenog Višnjića fakultet nije oštećen“.

Prethodno, u toku istražnog postupka, „otpale“ su još dve navodne zloupotrebe navedene u krivičnoj prijavi, tako da se one nisu ni našle u optužnici. Višnjić je osumnjičen da je oštetio fakultet i tako što je od septembra 2008. do marta 2011. „samoinicijativno uvećao koeficijente plata nenastavnom osoblju suprotno Uredbi Vlade koja se odnosi na tro{enje budžetskih sredstava“, a od maja 2007. do decembra 2011. „naložio službi knjigovodstva da svim zaposlenima koji su radili na fakultetskim projektima isplati određeni procenat od prethodne plate, iako projekti nisu bili usvojeni“. Istraga je utvrdila da su plate nenastavnom osoblju uvećane za 30 odsto na osnovu odluke Saveta fakulteta, a uvećanje isplaćeno iz sopstvenih sredstava fakulteta, tako da ne podleže Uredbi Vlade. Utvrđeno je, takođe, da su zaposlenima isplaćivani honorari za učešće u projektima po ugovoru o delu i u propisanoj visini do 50 odsto od prethodne plate, i to tek nakon što je Savet fakulteta usvojio program svakog projekta i spisak svih učesnika.

Uhapsili su me kao najvećeg kriminalca, a da nisam ni znao zbog čega, jer me do tog momenta niko ništa nije pitao ili tražio od mene dokumentaciju. Bilo je od samog početka jasno da je proces montiran. To je, valjda, bila „zahvalnica“ što sam na Medicinskom fakultetu, zajedno sa saradnicima, prethodno osnovao dva nova studijska programa – farmaciju i strukovne studije, koji su zapravo dva nova fakulteta, ili napravio novu fakultetsku zgradu, ili formirao Službu za plastičnu hirurgiju, koja je prerasla u Kliniku… Kada presuda postane pravosnažna, tražiću naknadu štete, a razmišljam i o pokretanju postupka za zloupotrebu službenog položaja protiv tadašnjeg višeg tužioca Edvarda Jerina i načelnika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Niš Dejana Anđelkovića, koji su stajali iza mog hapšenja i procesa, kaže Višnjić za Danas.

On ponavlja da je okidač za njegovo sudsko procesuiranje bila konferencija za štampu, koju je organizovao krajem 2011. pod nazivom „Kolubara u zdravstvu“, na kojoj je, između ostalog, oštro kritikovao „ogromno“ trošenje para na vanstandardno lečenje multiple skleroze u Kliničkog centra Niš metodom dilatacije venskih krvnih sudova vrata, koja je bila neispitana i nepriznata kao metod lečenja te bolesti. Sve takve intervencije kod domaćih pacijenata pla}ao je Republički fond zdravstvenog osiguranja, a neki od angažovanih 60 lekara i zdravstvenih radnika su na ime dopunskog rada, koji su inače realizovali u redovno radno vreme, zarađivali po više od 300.000 dinara mesečno. Nakon otvaranja tog pitanja, reagovalo je Ministarstvo zdravlja, zaštitnik građana Saša Janković i drugi organi, tako da je studija prekinuta, a izdašne sume novca „izbijene“ iz džepova grupe vaskularnih hirurga, radiologa i neurologa, od kojih su neki bili i još uvek jesu „u milosti vlasti“. Ovaj slučaj nije dalje proveravan, kao ni eventualna odgovornost učesnika studije.

Višnjić je u pritvoru u niškom Kazneno-popravom zavodu proveo 82 dana zbog čega je privremeno udaljen sa posla u KC-u, a na Medicinskom fakultetu smenjen je sa funkcije prodekana za poslediplomske studije, naučno- istraživački rad i finansije, kao sa mesta šefa katedre za hirurgiju. Bio je na funkciji dekana Medicinskog fakulteta od 2000. do 2012. Penzionisan je 2015. godine.

Objavio knjigu „Političke rešetke“

U svojoj knjizi „Političke rešetke“, Milan Višnjić je naveo da iza njegovog hapšenja navodno stoje kardiolog Zoran Perišić, bivši predsednik Saveta Medicinskog fakulteta Igor Novaković, vaskularni hirurg Dragan Milić, vaskularni hirurg Saša Živić, direktor niškog KC i radiolog Zoran Radovanović i kardiolog Stevan Ilić. Svi oni su funkcioneri, istaknuti članovi ili bliski SNS-u i SPS-u. Njegovim hapšenjem „potpuno su preuzeli kontrolu nad Medicinskim fakultetom i Kliničkom centrom“, a njegov profesionalni i lični uticaj je eliminisan, ocenio je on.

Z. Miladinović

1 Comment

  1. U USA za krivokletstvo i lažno svedočenje – lega se u aps!
    Sada prof dr Višnjić neka „savije tabak“ i sve pojedince neka tuži ! Valjda postoji zapisnik o njihovom „svedočenju“ ?
    Kada su Ćiru „Magičnog“ za glupost osudili da plati 100.000.- din. bivšem gradonačelniku onda bi te „ppoštenjačine“ morale da plate i više od 100.000 din – poaosob ! Prof dr Višnjiću to ne bi bila adekvatna satisfakcija ali bi se tuženi ujeli za …dugačka je to priča !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *