Dokumentarac o Ita Rini na Danu slovenačkog filma u Nišu

U maloj sala Niškog kulturnog centra, u ponedeljak, 27. maja, biće održan Dan slovenačkog filma, gde će biti prikazani dokumentarni filmovi o čuvenoj filmskoj glumici Ita Rini i umetniku, slikaru i ilustratoru Milku Bambiču.

Od 19 sati biće prikazan dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače“ reditelja Vladimira Šojate. Filmska karijera Ita Rine počela je u Berlinu 1927. godine. U tom periodu Ita je uzimala časove glume, plesa, pevanja, jahanja, i s vremena na vreme, dobijala manje filmske uloge. Prvi put se na filmskom platnu pojavila u filmu „Šta deca kriju od roditelja“.

„Ita Rina koja je rodom iz Divače u Sloveniji, jedna od najlepših ali i najprimećenijih u eri nemog filma, žrtvovala je holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi. Prošetajte Katanićevom ulicom u Beogradu i naići ćete na kuću u kojoj je istinska glumačka zvezda, Ita Rina, provela najveći deo svog života“ – navodi se u opisu filma.

Nakon ovog filma održaće se projekcija dokumentarca „Milko Bambič: U procesu stvaranja“ o ovom umetniku, slikaru, ilustratoru, poligloti, pronalazaču, likovnom kritičaru, piscu i pioniru slovenačkog stripa i karikature.

„Bio je dizajner kada ova profesija još nije postojala. Teksturama istorijskog vremena i prostora, film boji sliku razigrane i nezavisne ličnosti kontroverznog stvaraoca, koji je do danas ostao na periferiji, gotovo potpuno nepoznat“ – navode organizatori.

Za sve ljubitelje slovenačkog filma, ulaz će biti slobodan.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *