Donacija Sigurnoj kući za Dan dece

Povodom Međunarodnog dana deteta, predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić, sa saradnicima uručio je donaciju deci i upravi Sigurne kuće. Odeću, igračke i školski pribor, po rečima Ivane Jović, koordinatorke Kancalarije, za mališane ove ustanove prikupili su volonteri Kancelarije za mlade opštine Palilula.

danacija-dan-dece

Deci koja borave u ovoj ustanovi, od početka godine ih je bilo preko trideset a trenutno ih je petoro, svaka pomoć je dobrodošla jer obično dođu samo u odeći koju imaju na sebi, kaže direktorka Sonja Šćekić. Gradska opština Palilula inače vrlo često obilazi decu i žene smeštene u ovom centru i pomaže u granicama mogućnosti.

Po rečima predsednika opštine Bobana Džunića, Gradska opština Palilula je veoma aktivna u sagledavanju socijalnih potreba građana i društvene brige o deci. Materijalno osiromašenje porodica, borba roditelja za zadovoljenje egzistencijalnih potreba uzrok su slabljenja funkcija porodice i roditeljskih kompetencija, zapostavljanja brige o deci. Sve to uzrokuje pojavu različitih oblika socijalno neprihvatljivog i nasilničkog ponašanja. Sigurna kuća je jedna od ustanova socijalne zaštite na teritoriji opštine Palilula koja uspešno ostvaruje svoju funkciju i uz projektnu podršku unapređuje program razvoja. Sigurna kuća otvorena je 2011. godine. Od tada do sada spas od zlostavljanja u njoj je potražilo blizu 400 žena.  Deci koja borave u njoj na raspolaganju su kreativne radionice, kao i stalni rad sa psihologom. Opremljena je dečija igraonica, i informatička soba, kako bi žene naučile da rade na kompjuteru.

Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20.novembra. Ustanovljen je od strane generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954.godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana. Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. U pravom trenutku lep gest rukovodstva Niške opštine Palilula.

D.Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *