Dr Grujičić: Za porast maligniteta odgovorna NATO agresija

Dr Danica Grujičić: “Za porast malignih oboljenja, steriliteta kod mladih bračnih parova i autoimunih bolesti u velikoj meri je odgovorna NATO agresija 1999.”

Doktorka Grujičić

U prepunom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Nišu, prof dr. Danica Grujičić održala je predavanje na temu “ Ekološke i zdravstvene posledice NATO agresije 1999.godine”.

Sigurno je da je za porast malignih oboljenja, autoimunih bolesti i steriliteta mladih bračnih parova u velikoj meri odgovorna agresija 1999.godine. Prosečan broj novoobolelih od malignih oboljenja na milion ljudi u svetu je 2000, u Srbiji na milion stanovinika imamo 5500 obolelih. Dovoljno da vidimo da se nešto dešava. Takođe, tumori se javljaju i kod mnogo mlađe populacije, agresivniji su i totalno nepredvidivi“, izjavila je dr Danica Grujičić.

prepun amfiteatar Medicinskog fakulteta

Posebno su istaknute tri stvari prilikom bombardovanja 1999. godine, a to je korišćenje osiromašenog uranijuma, zabranjenih kasetnih bombi i gađanje hemijskih objekata, objekata naftno – prerađivačke industrije, kao i elektro postrojenja što je prouzrokovalo oslobađanje ogromne količine toksičnih materija i samim tim zagađenje vode, vazduha i zemljišta.

Svi pričaju o bombardovanju 1999. godine, ne, to je bila agresija. To što se desilo u Srbiji bilo je ekološki genocid. Oni su namerno gađali sve ono što nisu smeli da gađaju, da bi nam zatrovali sredinu u kojoj živimo. Zašto se o tome nije ranije govorilo, zašto je tek sada to skromno izašlo u medije, možemo samo da nagađamo. Istinu morate da znate, istina je samo jedna – pokušali su da nas unište“, rekla je dr Grujičić.

Na predavnju je posebno naglašeno da je neophodna akcija države i da je potrebno formirati nezavisnu komisiju stručnjaka, koja će se baviti istraživanjima ovog problema.

Bez akcije države mi nećemo ništa uraditi. Tačna ispitivanja dugujemo i sebi i celom svetu. Naša je greška što to odmah nakon bombardovanja nije pokrenuto, ali treba da plate za ovo što su uradili“, istakla je dr Grujičić.

Kako bi se smanjila smrtnost, koja prouzrokuju maligna oboljenja, dr Grujičić je naglasila da je nephodno često organizovati preventivne preglede, pogotovu na jugu Srbije. Takođe je govorila i o reorganizaciji zdravstvene službe. Po njenom mišljenju nephodno je imati ne izabranog, već porodičnog lekara, ali i porodičnog apotekara i zubara.

Na kraju je velikom broju studenata Medicinskog fakulteta u Nišu poručila da samo oni mogu da vrate ugled lekarima i da se trud uvek na kraju isplati.

D. Vasić

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *