Društvena igra Splendor (raskoš) – jedna od najgenijalnijih igara koja je osvojila svet

Ono o čemu maštamo, nekada  je nemoguće postići u realnom životu. Jedna od prednosti društvenih igara je i taj osećaj da je sve moguće i da makar, dok igramo budemo na nekom drugom mestu, u neko drugo vreme sa nekim resursima, koje verovatno nikada nećemo posedovati. Igrica koja je „zaludela“ svet je društvena igra Splendor, u kojoj možete na trenutak ostvariti san i postati najprestižniji trgovac dragulja.

Ova igra pruža mogućnost igranja u parovima, što osobama sa invaliditetom, može dosta olakšati igru, kako bi uz minimalnu pomoć mogle da uživaju u njoj. Naravno, napominjemo da sve opet zavisi od stepena invaliditeta.

Pravila igre

U ovoj igri, koja nosi naziv „raskoš“ nalazite se u ulozi bogatog trgovca u periodu renesanse. Na dinamičan i vrlo maštovit način, renesansni trgovci (2 do 4 igrača) se takmiče.

Splendor je igra u kojoj se sakupljaju žetoni i kupuju kartice za razvoj. Igrači – trgovci iz doba renesanse se takmiče ko će kupiti više rudnika dragog kamenja. Potrebno je što bolje transportovati to kamenje i otvoriti bolje prodavnice za dalju distribuciju dragulja. Cilj je da postanete najprestižniji trgovac dragulja, a ukoliko steknete veliko bogatstvo vašu prodavnicu dragulja će možda posetiti i neko iz plemićkih porodica. Upravo to vam diže prestiž i pokazuje da ste iznad ostalih”, objašnjava Nikola Jovanović, veliki ljubitelj društvenih igara, koji naglašava da mu je ovo omiljena društvena igra.

U setu za igru dolaze karte i raznobojni čipovi – tokeni, gde svaki čip predstavlja određeni dragi kamen. Izrađeni su od teške, debele plastike, nalik čipovima za poker, tako da igrači kroz igru stiču utisak da oni zaista imaju vrednost. U tome je i čar same igre, jer imate osećaj da zaista raspolažete smaragdima, safirima, dijamantima, rubinima i drugim draguljima.

Konkretno, u svom potezu možete da uradite sledeće. Možete da pokupite čipove – dragulje, možete da kupite kartu koja se nudi i tako izgradite unapređenje koje je na njoj naznačeno ili možete samo da rezervišete jednu od karata. Da bliže objasnimo. Kada, na primer, uzimate dragulje, uzimate po jedan od svakog ili dva iste boje. Ako kupujete kartice, plaćate ih u draguljima. A što se tiče trećeg načina da odigrate potez, rezervacijom karte sigurni ste da je vi kupujete, a ne drugi igrači. Na taj način zapravo gubite rundu, ali dobijate zlatni čip koji predstavlja dragulj – džoker, a on menja bilo koji dragulj. Ima još dosta zanimljivih detalja, ali to ćete sve savladati kroz igru“, kaže Jovanović.

Sve te kartice, koje se kupuju u igri uvećavaju bogatstvo, tako što pomoću njih dobijate stalne bonuse prilikom kupovine dragulja. Neke od tih kartica daju i poene prestiža. Da biste pobedili u igri, treba stići do 15 poena prestiža, pre ostalih igrača.

Igranje u parovima olakšava igru OSI

Namenjena je za uzrast preko deset godina. Igra je brza, jer imate mogućnost da, kada dođe vaš red, samo jedan potez odigrate. Splender mogu igrati 2, 3 ili 4 igrača, a kao što smo napomenuli, može da se igra i u parovima, što jeste velika prednost kada govorimo o osobama sa smetnjama, bilo fizičkim, bilo mentalnim.

Igre u parovima svakako doprinose višem stepenu inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo. Samim tim što olakšava dalji tok igre, razvija kod osoba sa invaliditetom osećaj pripadnosti. Osobama sa mentalnim invaliditetom bi svako razlaganje igre na jednostavnija pravila, objasniti značenje zanimanja trgovac, pojma plemić, svrhu trgovine, koji dragulj je koliko i zbog čega značajan, olakšalo razumevanje same igre i uključivanje u igru. Ukoliko uzmemo u obzir fizički invaliditet, svaka asistencija saigrača bi olakšala učešće u igri“, govori Anđela Rajčević, diplomirani socijalni radnik.

Prema njenom mišljenu, bitno je istaknuti da treba imati strpljenja, kada u igri učestvuju osobe sa invaliditetom i treba pustiti da doprinesu igri, u skladu sa svojim mogućnostima. To je vrlo značajno imati na umu, kako bi se tokom igranja, oni osećali lagodno, prijatno i bez ikakvih tenzija.

Gradjanin.RS / D.N. / D.I.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *