Društvo književnika obeležilo 56 godina od smrti Branka Miljkovića

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša je zajedno sa poštovaocima Branka Miljkovića i učenicima i predstavnicima kolektiva osnovne škole koja nosi ome po velikom pesniku, obeležilo 56 godina od njegove tragične smrti, pod misterioznim okolnostima na periferiji Zagreba. Njegovu poeziju su danas čitala deca ispred postamenta kod Narodnog pozorišta u Nišu.

On se navodno obesio u zoru, na današnji dan 1961. godine, ali njegova smrt je ostala pod velom tajne jer samo drvo, odnosno neka vrsta većeg žbuna, unosilo je sumnju da bi iko to mogao da učini na tom mestu, a da nema nekih drugih okolnosti.

Branko Miljković je za svega 27 godina života stvorio neprolazno pesničko delo i on je ne samo najbolji pesnik rođen u Nišu nego i najbolji pesnik jugoslovenskog prostora u XX veku. Miljković je na srpskom jeziku pokazao moć poezije da reči pretvara u zlato ponovivši biblijsko čudo da vodu naše prozaične svakodnevice preobrazi u vino večnosti. Pesme Branka Miljkovića, princa vatre, čitaocima pružaju retku priliku da osete sopstvenu povezanost sa tajnama univerzuma. Zato, čitajte poeziju Branka Miljkovića, ne dajte da vam život prođe uludo! – kaže Velibor Velja Petković, predsednik društva.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *