Društvo Naisus obeležava Maslenicu – Uživanje u ukusnim palačinkama

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika Naisus iz Niša poziva sve zainteresovane da se pridruže proslavi jednog od najpoznatijih i najveselijih ruskih praznika – Maslenice. Praznik koji ima viševekovnu istoriju, a koji je u narodu poznat po palačinkama, održaće se u nedelju u sali Oficirskog doma sa početkom u 12 sati.

Ovaj veseli praznik deo je viševekovne tradicije, a priče koje ga prate prenose se sa kolena na koleno. Uz bogat program i ukusne palačinke, Društvo Naisus će obeležiti ovaj praznik i podsetiti nas na značaj tradicije i porodičnih okupljanja u očuvanju kulture i običaja.

U Srbiji se raduju Belim pokladama

Inače, ovaj praznik je u Srbiji poznat kao Bele poklade i oznalava kraj vesele i obilne zimske sezone i uvod u period posta. Za pravoslavne vernike, to je dan za praštanje i veselje, a u periodu velikog uskršnjeg posta treba ući bez greha. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa post i počinje prva nedelja Velikog vaskršnjeg posta.

U nekim krajevima Srbije i dalje se zadržao običaj maskiranja tokom poklada. Bele poklade su takođe prilika za uživanje u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i za druženje i upoznavanje sa tradicijama i običajima našeg naroda.

Gradjanin.RS / I.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *