Država pooštrila zakon za dobijanje taksi dozvole

Jedan od krupnijih problema privatnika koji imaju firme za taksi prevoz su preteški uslovi za zapošljavanje novih radnika koji bi prevozili Nišlije. Novi uslovi za dobijanje taksi dozvole su počeli sa primenom novembra 2018. godine.

Nemanja Kostić

Vlasnik „City taksija“ Nemanja Kostić kaže da je od novembra prošle godine pooštren zakon tako da od tada novi vozači moraju da imaju prvo srednju saobraćajnu školu, onda pet godina da poseduju vozačku dozvolu i tek onda mogu da polažu ispit poznavanja grada ili teritorije na kojoj voze.

Radnika s takvim profilom na tržištu rada nema. Ispit svakako mora da se polaže i tu se svi slažemo, ali da neko ima i saobraćajnu školu i da hoće da bude taksista, to teško ide. Zato mi na primer ne možemo da razvijamo firmu jer prema tom zakonu, nema radnika. To je sve urađeno zbog taksista u Beogradu gde čovek ima auto i on vozi za sebe, ali ovde prevoze samo firme tako da ostatak Srbije s tim ima veliki problem – priča Kostić.

Poznato je poslednjih meseci da zbog gubitka posla i sve gore materijalne situacije, za volan taksija sednu profesori fakulteta, penzionisana vojna lica i ljudi iz raznih profesija. Svi se oni snalaze na razne načine da obezbede najminimalniji stepen egzistencije tako da se snalaze i oko uslova za dobijanje taksi dozvole.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *