DS aspeluje za spas Hitne pomoći

Demokratska stranka poziva čelnike aktuelne gradske vlasti da ozbiljno shvate problem koji je zadesio građane Niša. Problem u kom se nalazi Hitna pomoć direktno pogađa građane i mogao bi ozbiljno da ugrozi funkcionisanje institucija socijalne zaštite. Demokrate pozivaju nadležne da se uozbilje i podhitno nađu rešenje za „mrak“ u kome se grad nalazi.

Demokratska
Maja Veselić i Miodrag Stanković

Kao osnivač ove, i drugih ustanova primarne zdravstvene zaštite, gradska lokalna samouprava mora da iznađe i trenutno, ali i sistemsko, trajno rešenje kako bi Zavod za hitnu medicinsku pomoć mogao da neometano radi. Grad Niš mora da hitno sagleda goruće probleme u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i odmah reaguje, kako Nišlije ne bi ostale bez zdravstvenih usluga službe koju nije moguće zameniti nijednom drugom, niti većinu njihovih intervencija odložiti. Grad Niš ima obavezu da ovu ustanovu ne prepusti propasti.

Račun niške Hitne pomoći u ovom trenutku je u blokadi. Stomatolozi ove ustanove jedini u celom regionu zbrinjavaju i nepokretne pacijente uz pomoć mobilne opreme, i jedini u okviru državnih ustanova rade 24 sata, ne primaju plate jer Fond jednostavno ne izdvaja sredstva za njihove usluge, koji oni, uprkos tome, i dalje pružaju jer ne mogu da iznevere ni profesiju, ni svoje pacijente.

Spremačice u ovoj ustanovi takođe su „na belom hlebu“ jer i one kao i stomatolozi spadaju u takozvane „neugovorene“ radnike, pa se u pitanje dovodi i osnovni nivo higijene u ovoj uglednoj zdravstvenoj kući. Tome, usled blokade računa, treba pridružiti nemogućnost kupovine osnovnih sredstava za rad lekara i medicinskog osoblja, pa je nabavka običnih rukavica za zaposlene u Hitnoj pomoći postala nemoguća misija“ – rekao je Miodrag Stanković, predsednik niškog DS-a.

Problem Hitne pomoći jeste i odliv kadrova, gde trenutno rade samo tri hirurga i pet pedijatara, pa je ova ustanova paralisana i ne može pravovremeno da odgovori zahtevima građana. Takođe, pedijatrima su u jednom periodu bile uskraćene sprecijalizacije.

Prosečna starost zaposlenih je oko 50 godina, novi kadrovi se niti školuju za ove poslove, niti se primaju u radni odnos, i praktično je pitanje dana kada će, recimo, i Hitna pomoć i neke druge službe ostati bez , na primer, pedijatara kojima su u jednom periodu uskraćene specijalizacije. S obzirom da je republička vlast već više puta pokazala da joj Niš nije na listi prioriteta, pozivamo rukovodstvo grada da pitanje rada Hitne pomoći u Nišu što hitnije reši i ne dozvoli da ova izuzetno značajna insitucija prestane sa radom, jer ona za naše sugrađane znači život. Niko nema prava da se neozbiljno ponaša, pogotovo ne rukovodstvo grada u kome ima i lekara i koji bi najbolje trebali da znaju koliko je Hitna pomoć bitna u sistemu zdravstvene zaštite i koji nikako ne bi smeli da dozvole da njihove kolege rade bez svojih zarada i neophodne opreme. Vrlo često životi Nišlija zavise upravo od tih ljudi i oni moraju da budu i plaćeni za svoj izuzetno naporan i odgovoran rad. U pitanju su ljudski životi, i krajnje je vreme da se ovaj problem tako i sagleda – dodao je Stanković.

Demokratska stranka u Nišu je probleme primarne zdravstvene zaštite obuhvatila svojom platformom pod nazivom „Niš zaslužuje bolje“. Javna debata i prezentacija platforme održaće se 10-og juna u Skupštini grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *