DS: Porez na zarade manji nego pre pet godina

Nerealno planiranje budžeta odlikovalo je svaku vlast od uvođenja višestranačja do danas pa to nije mimoišlo ni aktuelnu političku strukturu u Nišu.

Slobodna ilustracija – niški buvljak

Pre usvajanja budžeta, opozicija u niškoj skupštini je navela neke priimere neralnog planiranja loše realiacije.

Završni račun budžeta Grada Niša za 2016. godinu karakteriše loše planiranje sa još lošijom realizacijom, uz tri rebalansa budžeta. Uz lošu realizaciju, svaki sledeći rebalans je podrazumevao uvećanje prihoda. Sa 12 milijardi se stiglo na 12 milijardi i 900 miliona. Znači kroz tri rebalansa budžeta, za skoro milijardu dinara su povećani prihodi, a realizacija je bila mala. Ono što još karakteriše budžet je slaba realizacija u onom segmentu koji podrazumeva kreativnost i angažovanje lokalne samouprave. Pre svega, prihodi od imovine, dobara i usluga, naknada i doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta i drugo, odnosno sve prihode gde aktivizam lokalne samouprave dolazi do izražaja saopštio je Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke.

Miodrag Stanković (DS)

On je naveo i neke primere koji direktno pokazuju u brojkama kakvog karaktera je budžet.

Porez na zarade, planirano 4 milijarde i 200 miliona, realizacija 3 milijarde i 200 miliona dinara. Poređenja radi, prihod od poreza na zarade 2012. godine bio je 3 milijarde i 619 miliona, 2013. godine 3 milijarde i 340 miliona. Dakle, prihod od poreza na zarade je u 2016. godini čak za 419 miliona dinara manji nego u 2012. godini. To je jasan pokazatelj da nema novih radnih mesta i da priča gradske vlasti oko novog zapošljavanja ne stoji, već naprotiv imamo sve veću nezaposlenost i tendenciju da ljudi odlaze iz zemlje, saopštio je on.

Novčane kazne i penali po rešenju sudova, planirano 331 milion, realizacija 252 miliona. U procentima 76%. Naknada štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa, potrošeno 143 miliona. Samo te dve cifre kad se saberu dođe se do iznosa od 400 miliona dinara. Dakle, više ide za novčane kazne i penale i naknadu štete, nego što ide za socijalu, naveo je Stanković na skupštini.

M.S.

1 Comment

  1. „Porez na zarade…“ ????
    Na koje zarade ? Na zarade sa buvljaka ? Na zarade „kucne radinosti“ ? Na heklanje , na „sitan vez“ , na makrame…
    Svi su izgubili kompas … a mislim ni da ga nisu ni imali ! Sve sami „vanzemaljci“ tj. izgubljeni u vremenu i prostoru i josh bez ikakvih ideja i reshenja – osim za sebe !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *