DS: Promene statuta su kozmetičke, a ne reformske

Odbornička grupa Demokratske stranke podnela je 13 amandmana na predlog Odluke o promeni Statuta Grada Niša koji je juče izglasan u Skupštini Niša. Demokrate smatraju da su te promene samo kozmetičke, a ne reformske.

skupstina-6
Odbornici DS, NPS i SDS u trećem redu – Miodrag Stanković (u sredini)

Šef odborničke grupe Demokratske stranke, Miodrag Stanković izjavio je da je ukidanje Skupština gradskih opština, komisija, od suštinske važnosti za efikasnije i ekonomičnije funkcionisanje Grada i gradskih opština.

U vremenu kada je grad Niš imao dve opštine: Niš i Nišku Banju, to je imalo smisla. Danas kada grad Niš ima pet opština, nepotrebno je i skupo da sve opštine plaćaju po 115 odbornika, koji objektivno nemaju o čemu da raspravljaju i odlučuju. Kada se na to doda i postojanje komisija pri svakoj opštini, to jeste ozbiljan finansijski teret. Neke gradske opštine, kao što su Crveni Krst i Niška Banja, osim predsednika komisije, plaćaju i članove komisija, odnosno radnih tela. Postavlja se pitanje koje poslove obavljaju komisije pri opštinama? Smatramo da je postojanje komisija suvišno i da je njihova jedina uloga zbrinjavanje partijskih poslušnika, saopštio je Stanković.

On dodaje u saopštenju da vlasti nemaju spremnosti da reformiše grad.

Ukidanjem Skupština gradskih opština, predsednik opštine bi se birao direktno, na ime i prezime. Time bi izabrani predsednik imao veći legitimitet. Takođe, iskustvo iz 2004. godine pokazuje da bi gradske opštine funkcionisale efikasnije ukoliko bi se formirala veća gradskih opština. Primer iz tog perioda, gde je opština Medijana imala veće sa 9 članova, Palilula 7, Pantelej 5, Crveni Krst 5 i Niška Banja 3 jasno pokazuje da je to mnogo funkcionalnije. Članove veća gradskih opština bi takođe, građani birali neposredno, kaže Stanković.


Grad izgubio 130 miliona

S obzirom na to da je novim Zakonom o finansiranju lokalne samouprave gradu Nišu smanjen transfer za oko 130 miliona dinara, što znači da je grad praktično ostao bez dva vrtića u 2017. godini, samim tim se smanjuju i transferi grada prema gradskim opštinama. Smatramo da je formulacija da gradska opština pomaže održavanje osnovnih škola i dečijih vrtića i zadružnih domova na teritoriji gradske opštine potpuno neopravdana. Osim što je neopravdana, ona je i neprecizna jer nije jasno kako pomaže logistički, finansijski ili na neki drugi način. Takođe, sadrži i materijalnu grešku, jer gradske opštine za razliku od Grada nemaju teritoriju nego područje. Osim toga ako se misli na finansijsku pomoć, gradske opštine nemaju dovoljno finansijskih sredstava da bi pomagale škole, vrtiće i zadružne domove u kojima su potrebna velika ulaganja, izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, opremanje i slično, dodaju demokrate


gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *