DSS: Otuđenje aerodroma nezakonito jer se nepokretnosti ne mogu davati bez naknade

Odluka da niški aerodrom pređe iz vlasništva grada u vlasništvo države potpuno je nezakonita i kao takava protivna je Ustavu Republike Srbije, navodi Goran Đorđević odbornik Demokratske stranke Srbije.

Goran Đorđević DSS

Najavljuje da će, ukoliko ova Odluka bude usvojena, podneti zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

On kaže da prema Zakonu o javnoj svojini nije moguće dati aerodrom državi bez ikakve naknade osim u posebnim slučajevima.

Nepokretnosti se mogu otuđiti bez naknade ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je otklanjanje posledica elementarnih nepogoda ili uspostavljanje dobrih odnosa sa drugim državama, odnosno međunarodnim organizacijama i u drugim slučajevima predviđenim posebnim zakonom. Akt o otuđenju nepokretnosti mora da sadrži obrazloženje, navodi Đorđević.

U odluci o promeni vlasništva nad aerodromom ne postoji nikakvo obrazloženje.

Napominje da je po ovom pitanju Uredba Vlade Republike Srbije još rigoroznija što se tiče davanja zemljišta bez naknade.

Uredba Vlade Republike Srbije apsolutno ne poznaje mogućnost otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade, odnosno poznaje samo u onim slučajevima kada je država ugovorna strana u projektu od nacionalnog značaja. Tako da ova Uredba ne ostavlja mogućnost da se vrši otuđenje bez naknade na način na koji to čine Gradsko veće i gradonačelnik, ističe Đorđević.

Pored toga, Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut grada ne dopuštaju umanjivanje imovine grada već nalažu da se ona čuva ili uvećava.

Zakon poznaje mogućnost da se bez naknade preda građevinsko zemljište ali u slučajevima koji su jasno predviđeni zakonom, kaže on.

Đorđević smatra da je prenos celokupne imovine aerodroma, a samim tim i osnivačkih prava na državu nemoguće. Isto važi i za sertifikate koje prema Odluci treba preneti na budućeg operatera. Kao spornu vidi i 5. tačku ovog predloga prema kojoj bi trebalo izvršiti specifikaciju obaveza koje bi država eventualno preuzela po dobijanju aerodroma.

I. Preradović

1 Comment

  1. U moje selo se kaže : „Tatkovina ili dedovina se ne poklanja osim rodjenima ! Ona se i ne prodava ukoliko za te pare ne misliš da kupiš drugu imovinu“ ! E , pa … „domaćini“ od selo Niš su obične raspikuće i mangupi … ne nisu mangupi , od mangupi mož’ da bude svašta , al’ od oni „drugi“ – NIŠTA ! Nula, zero,nichts ,rien …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *