Đubrari pomerili radno vreme – borba sa otpacima na niškom keju

Javno komunalno preduzeće „Medijana“ uvela je dežurstvo svojih radnika duž nišavskog keja kako bi iskorenili ružne jutarnje slike ovog dela grada gde omladina ostavi, prema rečima đubrara, oko tonu raznih otpadaka. Niš dnevno napravi oko 300 tona đubreta, a u svim niškim parkovima se dnevno sakupi od tri do šest tona svakakvog smeća, zavisno da li je vikend ili ne.

kej-omladina

Nedeljama su na društvenim mrežama objavljivane slike keja fotografisane rano ujutru gde je jasno da je od 1.000 do 2.000 mladih na tom mestu imalo burne razgovore, ali da posle toga mnogi nisu sakupili ono što ostaje za njih. Koliko je otpadaka završilo tokom ovog i ranijih leta u Nišavi, to verovatno niko ne može da izračuna.

Bratislav Vučković, direktor JKP „Medijane“ kaže da radnici ovog preduzeća kreću da čiste kej u šest ujutru tako da u kratkom roku počiste svaki papirić, plastičnu flašu od piva, limenke i sličan otpad.

Imali smo u početku malo problema koji se zadrže na keju pa su hteli i da napadnu čistače. Zato smo zajedno sa Komunalnom policijom krenuli u čišćenje otpadaka. Niko nije protiv okupljanja omladine, baš naprotiv, ali neke uobičajne navike se moraju znati. Ostavljene limenke, flaše, otpaci, sve to naši radnici sakupe, ali suština je da se neke stvari nose od kuće tako da mi možemo lako da sakupimo, ali taj će opet sutra da baci otpadak u svom gradu, u kome živi, a to nije u redu – priča Vučković.

Ali pošto u Srbiji ni jedan problem ne može da bude rešen, a da se ne pojavi drugi, tako se i na keju posle čišćenja, javi „nova nedaća“.

Obišao sam kej nekoliko puta i blista posle čišćenja. Onda se javio novi problem – pojedini nesavesni ribari i oni koji kejom idu na posao. Već posle 11,00 sati vide se kartoni na kojima su sedeli, lete neke kese iz okolnih pekara i slično – objašnjava Vučković.

Prilikom realizovanja fotografije za ovaj tekst upitali smo jedno društvo, zašto mnogi iza sebe ne sakupljaju svoje otpatke, dobili smo odgvor:

Gde da očekuješ od nekog pripitog društva da će uredno da sakupi đubre? Možda i može, ako mu je kanta odmah pored mesta gde sedi ekipa, a ovako… mnogima od nas smeta da ovde vreme provodimo u đubretu. Neki pokupe u kesu pa nju zakače na nekoj kanti. Devojke su obično te koje insistiraju na tome – objašnjavaju nam dve devojke.

Đorđević: Kada bi omladina više volela Niš ne bi bacali otpatke

Niški pesnik, Zoran Đorđević Kisi koji je osamdesetih godina prošlog veka, takođe na taj način provodio vreme s prijateljima, ali na stepenicama Narodnog pozorišta u Nišu.

Najviše što je moglo moje društvo da ostavi na stepenicama Narodnog pozorišta je pepeo od cigarete. Sada je vreme drugačije. Kućno vaspitanje je vrlo važno kod te omladine koja baca đubre gde stigne. To je i jedan odraz odnosa prema gradu, a na žalost jedan veći broj mladih nema odnos prema Nišu, kao što smo ga mi nekada imali – kaže Đorđević.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *