Dugovi škola stižu na naplatu

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

kamion-rad-15.5Škole u Nišu duguju na ime iznošenja smeća JKP „Mediana“ preko 20 miliona dinara, a dug potiče još od 2012. godine. Nekoliko škola je na ime ovog dugovanja dobilo utuženje ovih dana, a rukovodstvo JKP „Mediana“  predvođeno direktorom Bratislavom Vučkovićem održalo je sastanak sa direktorima osnovnih škola.

Cilj sastanka je bio da se pronađe najbolje rešenje za naplatu duga, a zaključak sa sastanka dostavljen je i nadležnim upravama, za obrazovanje i finansije.

Dogovoreno je da  dug za 2012.godinu bude naplaćen u najkraćem roku, do 15.marta. U protivnom  će „Mediana“  naplatiti dug škola preko suda.

Zakazali smo ovaj sastanak sa direktorima osnovnih škola sa idejom da se dogovorimo kako da naplatimo dug iz 2012. godine koji će uskoro biti zastareo, kaže Bratislav Vučković, direktor „Mediane“. U slučaju da dug zastari u nekom trenutku za to može da odgovara direktor „Mediane“ sa menadžmentom što niko od nas ne želi, a sa druge strane da ne bi došlo do toga moramo da naplatimo dug od škola. Ovde smo da se dogovorimo kako to da učinimo, a da pri tome ne budu oštećene ni škole ni mi. Za sada su utuženja upućena prema osam škola koje imaju najviša dugovanja. Recimo najveći iznos duga prema po školama iznosi preko 700.000 dinara.

Direktori osnovnih škola se slažu da plaćanje duga za 2012. godinu postane prioritet i da Uprava za obrazovanje na taj način nastupi i prema Upravi za finansije.

Nama  je svim jasno da „Mediana“ mora da nas utuži kako dug iz 2012.godine ne bi zastareo, ali škole ne mogu same po tom pitanju da urade ništa jer je sve u rukama Uparve za obrazovanje, finansija i grada, kazao je Robert Džunić, direktor OŠ „Kralj Petar I“ i predsednik Aktiva osnovnih škola.

Zbog toga je najbolje da sa ovog sastanka uputimo zaključak upravama koje su zadužene za nas, u kome bi smo tražili da ovo bude prioritet i da se dug isplati kako bi škole izbegle utuženja i sudske troškove.

Zvezdan Milenković iz Uprave za obrazovanje je na sastanku sa direktorima škola istakao da Uprava redovno ažurira sve zahteve koji stižu iz škola.

Već smo o dugovanju škola „Mediani“ za 2012.godinu obavestili Upravu za finansije i oni su obećali da će ovu isplatu staviti kao prioritetnu kako dug ne bi zastareo, kazao je Zvezdan Milenković. Verujem da će u Upravi za finansije održati reč, ali mora se imati u vidu i to da se u prva dva do tri meseca u godini budžet malo teže puni, pa je, možda, i to jedan od razloga zbog čega se čaka sa uplatom.

Dugovanje za komunalne troškove samo je deo dugova koje škole imaju. Prema podacima Sindikata prosvetnih radnika u Nišu računi su blokirani u preko 50 niških škola. I kada neki dinar prispe na račun škola on odlazi na ime duga. Direktori škola tvrde da sun a ovaj način dovedeni do situacije da nemaju čime da kupe krede ili sredstva za higijenu. Tužbe ponekad stižu i od samih profesora u školama je rim nisu isplaćene jubilarne nagrade.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *