Dveri: JKP „Naissus“ –  primer nezakonitog poslovanja u kandžama korupcije lokalne samouprave

Stanje u Srbiji posledica je „okupacije“ javne vlasti i javnog novca od strane SNS vlasti, nepostojanja konkurencije u sferi javnih nabavki, nezakonitih v.d. direktora postavljenih bez javnog konkursa i zvaničnog partijskog monopola u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, u kome po novoj Uredbi iz 2020.god. Vladina Komisija daje saglasnost za svako novo radno mesto, od rukovodilaca do čistača, naravno pod uslovom članstva u vladajućoj koaliciji“, kaže Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik i potpredsednik Srpskog pokreta Dveri.

Niško JKP „Naissus“ je decenijama partijska „oaza“ za zapošljavanje partijskih kadrova primer je rada većine  javno-komunalnih preduzeća u srpskim lokalnim samoupravama, zarobljenih korupcijom i preskupim izuzetno nekvalitetnim uslugama lokalne vlasti.

Stanje sistemske havarije u niškom JKP „Naisus“ veoma je slično onom koje na republičkom nivou postoji u Elektroprivredi Srbije, a i razlozi su isti, nezakoniti status v.d. direktora, „cunami“ partijskog zapošljavanja, monopolizovane javne nabavke i bacanje miliona dinara van kontrole građana“, ističe Milenković Kerković.

Grad sa zvanično najboljom vodom u Evropi, Niš će  uskoro će doći u situaciju da vodu neće ni imati, zbog čega će se kao rešenje građanima nametnuti njegova privatizacija. Menadžment, koji predvodi v.d.direktor, po obrazovanju master istoričar, tajno priprema preduzeće za javno-privatno partnerstvo. Osim vesti o zahtevu za poskupljenje usluga od 30% koje je nedavno odobrio Nadzorni odbor JKP „Naissus“, od članova Nadzornog odbora, ovog za Niš strateški važnog preduzeća, ne mogu se čuti nikakve kritike poslovanja,iako za članstvo u Nadzornom odboru primaju naknade u visini prosečne plate.

Ovakvo poslovanje je svesno upropašćavanje kadrovske, tehnološke i finansijske baze preduzeća koje upravlja i raspolaže najboljom vodom u Evropi. Dveri će tražiti ukidanje Uredbe o pribavljanju saglasnostti za zapošljavanje u javnom sektoru, koja je glavna poluga partijskog monopola u zapošljavanju, i solidarnu odgovornost menadžmenta i nadzornih organa javnih komunalnih preduzeća za svesno upropašćavanje delatnosti od javnog interesa“, zaključuje Milenković Kerković.

Gradjanini.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *