Dvoje ljudi protestom traži svoja prava ispred Gradske kuće

Sandra Stanković i bivši privatnik, Miroslav Vacić iz Niša, protestuju ispred gradske kuće u Nišu, tražeći od gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića ostavku, a što su istakli i na svojim transparentima. Oni imaju različite probleme zbog kojih su se odlučili na ovakav korak. Iako, Bulatović nema direktnu nadležnost u rešavanju njihovih problema, oni ipak kažu da od protesta neće odustati.

Stankovićeva i Vacić (Klik za uvećanje)

Vacić, kako sam kaže, držao je tri trafike i jednu prodavnicu, da bi sada ostao na ulici. Stankovićeva traži da se nadležni organi zaintertesuju za to što joj je oduzeto četvoro dece, a koja su danas smeštena u hraniteljskim porodicama.

U ovom gradu ništa ne funkcioniše. Ima mnogo korupcije. Ja sam bio vodio četiri radnje, odnosno tri trafike i jednu prodavnicu. Sada sam bez svega toga ostao, a terete me za nekakav dug koji ja nisam stvorio u vrednosti od 24 miliona dinara. Ovde sam zato što se besplatna zemljišta daju strancima, a deca privatnika mogu da ostanu i bez hleba. Ovde te država globi na svaki način i nokom ništa, a kada građanin duguje, onda mu se šalju izvršitelji na vrata – rekao je Vacić za „Građanin“ i podneo još svoje razloge na četiri gusto kucane strane.

Na naše pitanje što nije hteo na poziv gradonačelnika da sedne i razgovara, on kaže „da s njim nema šta da razgovara „jer je narod gladan, a on prima i platzu i penziju za svoj rad dok se za sve probleme u gradu ne vidi rešenje.

Sandra Stanković, optužuje Centar za socijalni rad da su joj „oteli četvoro dece“. Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad kaže da njen protest nema smisla jer su joj deca oduzeta posle krivičnog postupka koji je potvrdio Apelacioni sud.

Već četiri i po godine se borim za svoju decu. Pojednici iz Centra za socijalni rad 2013. godine su mi oteli troje maloletne dece, a kasnije 2015. godine i četvrto – priča ona.

Na naše pitanje, što traži onda Bulatovićevu ostavku kada je taj krupan problem u nadležnosti Centra za socijalni rad, ona kaže da je „Bulatović upoznat sa celom situacijom ali da ništa ne čini po tom pitanju. Upitana je i da li se bavila nekada nekim nemoralnim ili krivičnim radnjama, ona je kategorički rekla „Ne“.

U izveštaju kojim su mi oteli decu se navodi da ja nemam stalne prihode jer nisam zaposlena i nisam stambeno situirana. Na drugoj strani hraniteljske porodice dobijaju po 30.000 dinara po detetu za čuvanje. Pa valjda će majka s tim parama bolje da ih čuva nego bilo ko? – navodi ona.

U Centru za socijalni rad nam pak kažu da situacija nije baš takva kakvom je Stankovićeva predstavlja. Oni kažu da se protiv nje vodio krivični postupak koji je ona izgubila, a koji je potvrdio Apelacioni sud i da us joj zato oduzeta deca, a ne zbog loše materijalne situacije.


Jović: Prekršili bi zakon kada bi joj deca bila vraćena

Stankovićeva je lišena roditeljstva apelacionim rešenjem jer se njeno krivično delo odnosilo na to da je preko dece sticala raznoraznu imovinsku korist. Ona ima četvoro dece iz tri braka. Sva deca su bila kod nje. Onda je išla od institucije do institucije i tražila novčana sredstva. Kod nas u Centru za socijalni rad je svaki dan sa tada bebom i decom bila ovde prisutna i tražila je novac. Nije mogla ni policija da je ukloni, a ovde je bila maltene tokom celog radnog vremena. Ona i sada dobija neku jednokratnu pomoć. Onda je komisija odlučila da dodeli decu očevima. U međuvremenu je krenuo taj krivični postupak koji je potvrđen u Apelacionom sudu tako da je njoj oduzeta mogućnost roditeljstva. Ona je jedinstven slučaj u Nišu. Potvrdom u Apelacionom sudu mi bi sada prekršili zakon da donesemo neko vanredno rešenje o vraćanju dece, a to što protestuje ispred kabineta Bulatovića je potpuno besmisleno – napominje Jović.


M.S.

1 Comment

  1. Ala su „nagrnuli“ … skoro 2 čoveka nezadovoljna ???
    Šta bi bilo da ih je 200.000 ? Sreća te su svi zadovoljni a ovu dvojicu i njihovo nezadovoljstvo , rešiće čim završe Koridore 1-101 !
    „Sa tablu se ne izlazi“ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *