Enciklopedija niškog sporta

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

12306110-isolated-sport-people-silhouettes-icon-on-white-backgroundEnciklopedija Niš – tom o sportu u završnoj je fazi svoje realizacije. Tematika toma je svaki pojam sporta, fizičke kulture, u Nišu, od najstarijih vremena do danas.

Tom priprema redakcioni odbor na čijem je čelu profesor dr Nenad Živanović i koji se nada će tom biti završen do kraja ove godine. Na tomu radi brojna saradnika iz oblasti publicistike, pedagoške prakse, sportskog života.

Za sada je napravljen azbučnik, a urađeno je i preko 300 odrednica“, kaže profesor dr Nenad Živanović. „Biće to jedna divna priča o sportu u Nišu od nastarijih vremena do našanjih dana, ili, lepa knjiga o sportskim snovima Nišlija i onih koji su živeli u Nišu.
Dr Nenad Živanović kaže da će u enciklopediji biti obrađeni pojedinci, sportisti, ali i sportski radnici, kao i sportski kolektivi.
Biće podataka o njihovim sportskim dometima kada se radi o sportistima i sportskim kolektivima, ali i dometima sportskih radnika.

Obuhvatićemo sve sportove koji su kroz istoriju, od najranijih dana do danas, bili zastupljeni na niškim sportskim terenima, objašnjava dr Živanović.

Profesor dr Nenad Živanović dodaje da će azbučnik uskoro biti objavljen na zvaničnom sajtu Univerziteta u Nišu.

Upućujemo poziv svim ljudima koji žele da nam pomognu da se jave i ukažu nam na propuste ili dopune onog što smo mi izostavili. Posebno nam je potrebna pomoć građana oko azbučnika koji se odnosi na ljude, naglašava dr Nenad Živanović.

Enciklopedijom Niša – tom sport, pored sportova koji su bili zastupljeni u gradu, obuhvatiće i sportske ustanove i institucije, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, kao visokoškolsku ustanovu koja predstavlja rasadnik i sportista i sportskih radnika, ali i okuplja niške sportiste.

U enciklopediji će biti obrađene i sportske manifestacije i takmičenja, a posebna pažnja biće poklonjena sportskim novinarima. Posebno će biti obrađeno i Sokolstvo kao i Sokolstvo u Nišu.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *