EU u borbi protiv diskriminacije kroz ,,dugine boje’’

U susret Međunarodnom danu ponosa LGBT osoba u EU info kutku u Nišu održana je tribina ,,Sve dugine boje’’. Događaj su zajednički organizovali Centar za razvoj civilnih resursa, niški Odbor za ljudska prava i EU info Kutak Niš. Tema o kojoj se govorilo jeste skorašnji napad na LGBT klub u Orlandu, o pravima, odnosno kršenju prava LGBT osoba u svetu i kod nas.

160630-euinfo

Pozdravljući prisutne, moderatorka Danijela Vučić, menadžer EU info kutka je rekla da je ,,EU posvećena borbi za jednakost i dostojanstvo svih ljudi bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. U tom smislu EUIP deli iste vrednosti o jednakosti i aktivno se bori protiv diskriminacije’’.

U poređenju sa ranijim godinama, u istraživanju sprovedenom 2015. povećan je procenat građana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije. I dalje je, međutim, statistika prilično sumorna, pogotovo među mladima.

Više od 70% učenika srednjih škola bi odobrilo nasilje nad LGBT osobama. Među učenicama je taj procenat dvostruko manji – oko 30%, istakao je Aleksandar Brzaković iz Centra za razvoj civilnih resursa.

Marija Demić iz niškog Odbora za ljudska prava je zaključila da je „zakonski okvir, kada je reč o manjinama dobar, ali ima problema u primeni zakona“.

Oficir za vezu s LGBT zajednicom Policijske uprave u Nišu Marija Ranđelović je rekla da je „Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma otvoreno za saradnju, ali sudske procedure umeju da budu problematične pa time pravosuđe često šalje poruku koja obeshrabruje manjine“.

Bilo je primedbi i na račun obrazovnog sistema.

Naš sistem obrazovanje je veoma inertan po pitanju uvođenja ljudskih prava – od devedesetih se ništa nije promenilo, ocenio je Aleksandar Brzaković iz CRCR-a.

On je dodao o da poštovanje ljudskih i manjinskih prava dodatno usporava i jak uticaj crkve u našem društvu.

M.Marinković

1 Comment

 1. Sto vise starim , sve vise uvidjam da uprkos 16-ogodisnjem skolovanju, ja pojma nisam imao , kakav je srpski narod i sta je Srbija “ iznedrila“ !!!
  Citao sam knjige izdate izmedju dva Velika rata i „iz doba Tite“ i nigde ne procitah da je srpski narod : genocidan, leglo ubica, nakaradan, teroristicki nastrojen, da „voli da mrzi“, da mu svako bez obzira na veru i seksualno opredeljenje smeta i da ne moze „ocima da ih gleda“ /pa nece valjda usima ./ !
  „Zahvaljujuci“ nasim „izdancima iz opaljenog grma“ /Srbije ,od strane EU/ od 2000 god. pa naovamo – saznah toliko toga i ne mogu „cudomda se nacudim“ , koliko sam bio indoktriniran , naravno-pogresno!
  Tek sada vidim , zahvaljujuci EU i „nasim prosvetljenim“ mladezom i „ugrozenim manjinama i vecinama“ , da ja , kao Srbin , posedujem „neiscrpno vrelo“ mrznje , netolerantnosti, netrpeljivosti i chega sve ne -u negativnom smislu.
  To vidi i EU /nepresusni izvor demokratije/, te se tako ponasa i tek za stotinak godina otvorice 592 poglavlje , za prijem Srbije pod svoje skute! Prosveta ,slazem se, stvarno nije ispunila svoj zadatak – nije naucila mlade da vole svoj narod i svoju zemlju ! Crkva , ah kako ona lose utice na mlade ljude ! Ona je stvarno preterala u zahtevima…ona zahteva od mladih da nauce CHAK, ej ljudi, 10 ZAPOVESTI. Shto je mnogo, mnogo je. Bravo za Brzog iz CRCR-a.
  A dve mlade dame su prevazisle i pok. Baba Vangu u svojim prognozama i predpostavkama ! Trebale bi da pocnu da uplacuju LOTO !
  Bez obzira na sve moje zamerke, hvala im na edukaciji mene gresnoga a i gresnog SRPSKOG naroda !
  Ne kaze , dzabe nasa poslovica: Coveka uce dok je ziv !
  pa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *