Festival koji čuva kulturu grada – „Kamen na kamen“ startuje večeras

Sa idejom da ne kritikuju šund i kič, već da ponude alternativu i tako se bore za kulturu grada, kompozitor Dejan Ilijić i pesnik Dalibor Popović organizuju festival “Stone upon stone” koji startuje večeras u sali Simfonijskog orkestra od 20 sati. Glavni program festivala će biti održan u periodu od 15. do 18. aprila na sceni niškog Simfonijskog orkestra i u klubu “Feedback”.

Dalibor Popovi' Pop i Dejan Ilijic1
Dalibor Popović Pop i Dejan Ilijić

Kako kaže Dalibor Popović, “Kamen na kamen” predstavlja dobru volju i inicijativu da se gradi nešto novo. Festival je dobio ime po jednoj kompoziciji sa prvog albuma sastava “Eyot”, čiji je Dejan Ilijić pijanista.

Pružajući “široku paletu zvukova“, umetnički direktor festivala Dejan Ilijić objedinio je prijatelje, vrhunske umetnike. “Jedan od ciljeva nam je da prezentujemo pravu umetnost publici.“, objašnjavajući da popularnost ne podrazumeva kvalitet.

Pored glavnog programa, festival će pratiti još 3 događaja: Izložba crteža umetnika iz Londona Albana Lowa, izložba fotografija Milana Nedeljkovića, pod nazivom “Lica”, kao i “Popoločavanje” – muzika sa vinila u odabiru Zorana Cekića (DJ Ceka).

Izložba crteža “Alban Low – Sketches from London” biće otvorena 14. aprila u klubu “Hush Hush” u 19h, kao uvertira u celokupni program festivala. Alban Low je poznati londonski karikaturista koji se proslavio obilazeći klubove i crtajući muzičare tokom nastupa. Kako kažu iz organizacije, Low će ovekovečiti i izvođače samog festivala “Stone upon stone”. Izložba “Lica” Miljana Nedeljkovića biće otvorena u četvrtak, 16. aprila, u Salonu 77 u niškoj Tvrđavi u 19h. A za kraj festivala je organizovano puštanje muzike sa vinila, “Popločavanje”, u odabiru DJ Ceke u kafeu “Truba”, 18. aprila u 22h.

SATNICA GLAVNOG PROGRAMA:

Sreda, 15. april, Sala niškog Simfonijskog orkestra
20:00“Frustrations”(Austrija)
21:30 – “Naked” (Srbija)
Četvrtak, 16. april, Klub “Feedback”
21:00“There.”(Srbija)
22:30 – “Majmoon” (Nemačka)
Petak, 17. april, Sala niškog Simfonijskog orkestra
20:00AlenIlijić(Srbija)
21:30 – “Eyot” (Srbija)
Subota, 18. april, Sala niškog Simfonijskog orkestra
20:00 – “One Trick Pony” (Norveška)
21:30 – “Eyebrow” (Velika Britanija)

Ulaznice za pojedinačne festivalske dane se mogu kupiti u prodavnici “Vintage Shop”, po ceni od 500 dinara za nastupe u sali Simfonijskog orkestra i 400 dinara za “Feedback”. U prodaji je još nekoliko kompleta ulaznica, koji se mogu kupiti po ceni od 1600 dinara.

1 Comment

  1. Čestitam na entuzijazmu i htenju da NIŠ sačuvate od primitivizma i ništavila !
    PS.Vodite računa da Vas ne tuži Nikola Borota Radovan ,iz Sarajeva, koji je davnih *70-ih godina , prošlog veka osnovao grupu „Kamen na kamen“ sa solistkinjom Nedom Ukraden !
    Pozdrav i sve najbolje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *