„Filip Moris“ najveći izvoznik i uvoznik na jugu Srbije

Na području Nišavskog okruga u 2016. godini radilo je 4.047 firmi i nešto više od 10.500 preduzetnika, što je neznatno povećanje u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Broj firmi povećan je tokom 2016. godine za dva odsto, a broj preduzetnika za pet odsto.

Najviše firmi, njih 59 odsto, deluje je u sektoru usluga, u sektoru industrije radi 28 odsto firmi, a 13 odsto evidentirano je u sektoru poljoprivrede.

Podaci komore pokazuju da u nekoliko poslednjih godina najveće prihode u sektoru usluga ima „Niš-ekspres“ , u sektoru industrije „Beneton“, a u sektoru poljoprivrede „Filip Moris“.

Po broju zaposlenih u sektoru usluga prednjači „Niš-eskpres“, u sektoru industrije aleksinački „Gramer“, a u sektoru poljoprivrede „Filip Moris“.

Sa izvozom vrednim 241 milion dolara, kompanija „Filip Moris“ ubedljivo je najveći izvoznik na području Nišavskog upravnog okruga, ali i ubedljvo najveći uvoznik, pošto je prošle godine uvezla proizvode za 158 miliona dolara.

Ukupan izvoz firmi sa područja Nišavskog okga iznosio je prošle godine 643 miliona dolara, što je za 29 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Firme sa tog područja uvezle su proizvode vredne 583 miliona dolara, što je za 16 osto više u odnosu na 2015. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *