FK Durlan City iz Niša ima najmlađi seniorski tim u Srbiji

FK Durlan City iz Niša je najmlađi seniorski fudbalski klub u Srbiji jer desetak igrača još nisu stekli ni punoletstvo.

Stoje, sleva na desno: Vladimir Djordjevic, Predrag Miljkovic, Aleksa Radosavljevic, Jovan Ignjatovic, Marko Jovanović, Zdravko Pašić, Ranko Pašić, Milorad Pašić, Veljko Milosavljević, Aleksandar Miladinović šef stručnog štaba. Čuče – Marko Marković, Stefan Albijanić, Vojislav Paločevič, Nemanja Simić, Stefan Osmanović, Pavle Milosavljević (KLIK ZA UVEĆANJE)

FC Durlan City osnovan je juna 2013. godine i za kratko vreme od kluba koji okuplja mlađe kategoriije igrača već u sezoni 2015/2016 godina oformio i krenuo u seniorski takmičarski program u okviru Druge gradske fudbalske lige Niš. Mladost i hrabrost ih stalno vuku ka pobedama, ali te odlike ponekada rezultiraju da osete sudijsku nepravdu.

Mi smo ubedljivo najmlađa seniorska ekipa u Srbiji, a možda i šire. Imamo sedmoricu prvotimaca sa 16 i 17 godina. Samo jednog momka imamo koji je napunio 20 godina. Treniramo na terenu FK „Sinđelić“ i najbitnije je da okupljamo mlade – kaže trener Aleksandar Miladinović i kao da je jedino od igrača golman stariji pošto u toj ligi omladinac teško može da se nosi sa „stokilašima“ na terenu.

Trud i zalaganje im ne manjka. Uvek su angažovani oko kluba. Zauzimaju donji deo tabele, ali streme da „skoče“ u gornji deo.

Moto za osnivanje kluba je godinama unazad primećen trend, da je igračima mlađih kategorija kao balast nametnut Sizifof posao koji se svodi na to ili u 16 godina biti privotimac nekog od superligaških klubova ili ne igrati više fudbal. Ne tako davno u klubove 1. lige stizali su igrači iz 2. lige negde pre 25-te bi punu afirmaciju sticali izmedju 25 i 35 godina u prvoligaskim klubovima ili u inostranstvu – priča Miladinović.

Ponekada nerealne ambicije smetaju razvoju deteta

Danas, zahvaljujući pre svega normativima koji regulišu naknade klubovima za prelazak igrača iz kluba u klub i nerealnim ambicijama njihovih roditelja deci umesto da sport prestavlja odušak o pravilan životni ritam na psihofizikom i socijanom planu, dodatno sport prestavlja obavezu, teret. I na kraju i traumu. Tu samo po neko uspe da prođe kroz nametnute i neralne ciljeve od kojih većina ni kada dodje do tog stadijuma ne nastavlja dalju karijeru jer su zahtevi još teži, a na samu karijeru igrača osim sportkih razloga utiču mnogo više drugi vansportski. To su bitniji razlozi koje deca tog uzrasta ne razumeju, a na njih njihovi roditelji pristaju radi ostvarenja pre svega ličnih ne retko i imovinskih razloga koji se u većini slučajeva završavaju krahom karijere, finansiskim slomom i naravno izostankom stručne osposobljenosti jer profesionalni fudbal ne ide zajedno sa redovnim pa ni vanrednim školovanjem u najvećem broju slučajeva – objašnjava Miladinović, a u tome ima veliku podršku predsednika kluba Saše Stojanovića.

U FC Durlan City pravo nastupa u seniorskoj kategoriji imaju isključivo igrači koji su prošli mlađe kategorije i time klub svim igračima daje mogućnost i prostor da i nakon prolaska kadetskog uzrasta nastave sa fudbalskom aktivnošću i samo od njih samih zavisi do kada i do kog ranga takmičenja mogu da doguraju isključivo na bazi zalaganja, znanja i postignutih rezltata.

Trebalo bi napomenuti da su današnji prvotimci bili igrači pionirskog uzrasta u vreme formiranja kluba, svakom je omogućeno debitovanje sa navršenih 16 godina u seniorskoj kategoriji i samo od nih samih zavisi njihova dalja karijera. Za sada klub funcioniše na ovako postavljenom organizaciskom konceptu dok u finansijskom delu u toku 2016. godine zahvaljujući podršci opštine Pantelej klub je ostvario pravo na sredstva u visini materijalnih troškova takmičenja u okviru Druge lige – objašnjava Stojanović.

Ove 2017. godine očekuju podršku opštine, obzirom da su jedini klub koji svoj igrački potencijal iz mlađih kategorija uključuje u seniorski program.

U futsalu osvojili 8 pehara

Naročito smo ponosni na to da naši igrači nikada nisu dobili javnu opomenu zbog prigovora sudiji, jer imamo puno poverenje u FS Niš koji opet svake godine profiliše mlade sudije koji su budućnost, garant kvaliteta i legitimiteta svih takmičenja. Nije nebitno pomenuti i to da klub učestvuje u programu Futsal asocijacije Srbije gde je ukupno osvojeno 8 pehara, sa ponosom ističemo da smo prošle sezone za titulu šampiona Srbije zausavljeni od kadetske selekcije Partizana u utakmici koja je bila neizvesna, što je dokaz da se i u Durlanu radi kvalitetno i po najvišim svetskim standardima – objašnjava Stojanović.

Takođe treba istaći i da je selekcija Cicibana 2008. godišta jesenji deo prvenstva završila na petom mestu i da tamo stasavaju neki budući seniori za više sportske ciljeve.

M.S./foto: FK Durlan City

12 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *