Forum potrošača: Kasarna „Filip Kljajić“ zaslužuje da postane Narodni muzej

Centar za zaštitu potrošača „Forum“ pokreće građansku inicijativu za usvajanje i realizaciju programa pod nazivom „Milion turista godišnje u poseti rodnom gradu prvog hrišćanskog cara“. Predstavnici ove organizacije su na konferenciji za novinare naglasili da bi ovaj program bio izuzetno važan za ubrzani ekonomski razvoj grada Niša, a da je osnovni uslov za realizaciju inicijative dodeljivanje kasarne Filip Kljajić za smeštaj Narodnog muzeja u Nišu.

Realizacija ovog programa bi mogla da donese gradu oko 100 miliona evra, u slučaju da svaki turista potroši samo 100 evra u Nišu, što predstavlja više od deset godišnjih gradskih budžeta. Na taj način stvorili bi se uslovi za osnivanje novih delatnosti, ali bi se otvorila i nova radna mesta, izjavio je Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum.

Na konferenciji je bilo reči i o obeležavanju 1700 godina od Milanskog edikta 2013. godine, kada je, kako kažu predstavnici „Foruma“, propuštena velika šansa da Niš zauzme istaknuto mesto na turističkoj karti Evrope.

Grad Niš je mesto rođenja cara Konstantina i mi ne treba da izmišljamo nikakav događaj koji može da bude izazov za posetu našem gradu. Sama ta činjenica je dovoljan razlog za dolazak velikog broja turista. Potrebno je samo da osmislimo aktivnosti, koje će se realizovati na raznim lokacijama i dobrom marketinškom obradom možemo da dostignemo postavljeni cilj o poseti milion turista godišnje, rekao je Jovanović.

foto: mapio.net

Pokretači ove inicijative smatraju da Niš mora pre svega da ima adekvatnu zgradu muzeja, dakle adekvatan prostor, ali i impozantan izgled, a kao primer su naveli muzej Luvr u Parizu.

U Nišu postoji zgrada koja ispunjava sve uslove, to je kasarna Filip Kljajić, koja već nekoliko godina stoji prazna. Ovaj objekat je kao stvoren za muzej, a pošto je pod zaštitom države, za njega se mogu dobiti i novčana sredstva od Republike za adaptaciju i održavanje, kaže Jovanović.

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača Forum su izjavili da će se za podršku u realizaciji ove inicijative obratiti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovom prilikom pozvali su i celokupnu javnost da podrži ovu inicijativu, kako bi se stvorili uslovi za pretvaranje Niša u centar turizma i ekonomskog razvoja celog regiona.

D.Vasić

2 Comments

  1. Миле Вељковић, као директор Завода за заштиту споменика, је ову идеју изнео пре 10 година – у функцији већег дела културе Града. Ко мало зна о потребама културе и условима, које пружа бивша касарна, сматра предлог ОДЛИЧНИМ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *