Forum žena „Niš, moj grad“: Nijedna žena više ne sme doživeti torturu na porođaju

Povodom smrti novorođenčeta u Sremskoj Mitrovici, oglasio se Forum žena Koalicije, Niš moj grad i naglasio da bi porodilišta trebalo da budu najsigurnija mesta gde će porodilje na svet rađati nove živote, i ističu da nijedna žena više ne sme doživeti torturu na porođaju.

Kako kažu iz Foruma žena koalicije “Niš, moj grad” za porodilje kao i za celu porodicu, to treba da bude najsrećniji trenutak, radost, a ne osećaj straha, nepoverenja i nesigurnosti.

Porodilišta moraju biti hramovi u kojima će se rađati svetinje – žive i zdrave bebe. Smatramo da porodilišta treba razdvojiti od opštih bolnica, povećati brigu o njihovoj čistoći, udobnosti, sterilnosti. U njima treba da rade najhumaniji, najstručniji kadrovi od babica, ginekologa, pedijatara, anesteziologa. Takođe je potrebno raditi na stalnom i obaveznom usavršavanju kadrova.“ – kažu iz Foruma.

Dodaju da bi porodilje na porođaju trebalo da uz sebe imaju nekog svoga, supruga ili partnera i naglašavaju da će nastaviti da prate slučaj.

Forum žena Koalicije Niš moj grad će pratiti ovaj slučaj, i ukoliko se dokaže da je lekar kriv zbog smrti novorođenčeta, oštro će se zalagati da se ovom lekaru oduzme licenca za rad.” – navode iz Foruma žena.

Oni zaključuju da ovakvi slučajevi ne smeju ostati nerazjašnjeni i da ne postoji ništa što je vrednije od života, i da se zato za sve ovo moramo boriti i izboriti svi zajedno.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *