FSS komisija: Radnički Niš definitivno ne igra u Evropi

Komisija za žalbe u postupku licenciranja klubova Fudbalskog saveza Srbije, odnosno drugostepeno telo u postupku licenciranja, odlučila je da svi „sporni“ klubovi dobiju licencu za takmičenja UEFA-e. Time je i niški FK „Radnički“ dobio ovu dozvolu, ali to isto odobrenje dobili su i Vojvodina Novi Sad i Mladost iz Lučana koji će se nadmetati za neki od evro kupova. Radnički ostaje 5. na tabeli Super lige, a prolaz imaju četiri kluba. Pored Vojvodine i Mladosti takmičiće se i Crvena Zvezda i Partizan iz Beograda.

Razmatrana su dokumenta i dokazi vezani za sve kriterijume: sportske, infrastrukturne, personalno-administrativne, pravne kao i finansijske. Dokumentacija je razmatrana na osnovu izveštaja eksperata za svaki od napred pomenutih kriterijuma. Komisija je jednoglasno odlučila da se, na osnovu dokaza o ispunjenost kriterijuma, izdaju licence za takmičenja u organizaciji UEFA, FK Vojvodina, FK Mladost i FK Radnički, odnosno klubovima koji su u potpunosti ispunili svih pet kriterijuma u žalbenom postupku, saopštio je FSS.

Komisija je istakla činjenicu da je u postupku učesvovalo ukupno jedanaest klubova, a da je izdato devet licenci, što predstavlja najbolji rezultat od kada se sprovodi postupak licenciranja. Ove licence su takođe i neophodan uslov za nastup klubova u narednoj takmičarskoj sezoni u Super ligi.

U toku ovogodišnjeg postupka licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA primećena je jedna aktivnost pojedinih klubova koja se nije ispoljavala u prethodnim godinama. Određeni broj klubova se, suprotno sportskom fer pleju, obraćao administraciji za licenciranje, kao i javnosti, određenim procenama da li ostali klubovi, učesnici u postupku, ispunjavaju kriterijume ili ne, sa namerom da na kraju takmičarske sezone dovedu u pitanje regularnost takmičenja i ostvarene rezultate na terenu. To svakako može da ugrozi sam postupak licenciranja, jer kao što je poznato, svi podaci koji se nalaze u dosijeima klubova predstavljaju poslovnu tajnu, i o tim podacima je upoznata samo administracija za licenciranje. Komisija se prilikom odlučivanja o odobravanju licenci pridržavala isključivo zahteva Pravilnika o licenciranju za takmičenja u organizaciji UEFA, piše u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *