Gacik objedinio titule prvaka i državnog rekordera – za 24 sata pretrčao 209 kilometara!

Saša Gacik, srpski ultramaratonac iz Niša pretrčao je neverovatnih 209 kilometara uz neprestano trčanje u periodu od 24 sata, a na 13 ultramaratonu koji je ovog vikenda održan na obali Palićkog jezera.

Njegova koleginica Valentina Nejković iz Atletskog kluba „Radnički“ Niš je bila prva u ženskoj konkurenciji sa pretrčanih 197 kilometara za vreme celodnevnog maratona koji je specifična disciplina zato što iziskuje nadljudsku izdržljivost.

Gacik je ovim podvigom objedinio titule prvaka na turnirima i državnog rekordera Srbije. On prošle godine nije učestvovao na ultramaratonu na Paliću, ali je pretprošle osvojio drugo mesto. Saša je u dresu AK „Radničkog“  u Temišvaru u Rumuniji postigao svoj rekord u ovoj disciplini pretrčavši 224 kilometara za 24 sata.

Gacik na jednom od ranijih trka sa suprugom Danijelom

Atletičari su se takmičili na stazama od 50 i 100 kilometara, ali u iscrpljujućim trkama od 6, 12 ili 24 časa na kružnoj stazi dužine 500 metara oko jezera. na ovogodišnjem turniru učestvovali su maratonci i ultramaratonci iz 11 zemalja sveta.

Zadovoljan sam plasmanom, mada ne i rezultatom jer istrčanih 209km nisu trenutno moj realni domet u ultramaratonu na 24h. Uprkos izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima zbog kiše koja je padala neprekidno, trka je bila izuzetno uzbudljiva u prvom delu. Na žalost u kasnijem delu trke zbog odustajanja nekolicine favorita, bilo je veoma tesko motivisati se za postizanje boljeg rezultata. Drago mi je  niška ultramaratonska škola još jednom potvrdila svoj primat, jer smo i u muškoj i u ženskoj konkurencij objedinili titule državnih rekordera i prvaka u ultramaratonu na 24 sata – izjavio je Saša Gacik.

Saša i Ivica Gacik na ultramaratonu u Temišvaru

Nejkovićeva je za vikend na Paliću sa pretrčanih 197 kilometara osvojila državni rekord i direktno se plasirala na svetsko prvenstvo u ultramaratonu u Francuskoj.

Gacik svakako ovakve rezultate za srpski ultramaraton nije mogao da ostvari bez asisrtencije svog rođenog brata Ivice koji mu je sva podrška na stazama, a kako i sam tvrdi, zahvalan je svojoj supruzi Danijeli i sinu Aleksandru koji su mu velika podrška u životu i ovom sportu.

Saša je, inače, veteran 63. padobranske brigade iz Niša i učesnik je svih ratova na prostorima bivše Jugoslavije i Srbije i Crne Gore tako da je davno upoznao napore koji prevazilaze ljudske mogućnosti, a  što je pokazao i ovog vikenda na Paliću.

M.S.

foto: Ivica Gacik/privatna arhiva

 

.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *