Gašić, Karić i Ćirković istaknuti naučnici niškog Univerziteta?

Tragajući za informacijama o niškom Univerzitetu, ovih dana mnogi mogu da poveruju da su istaknuti alumnisti Univerziteta u Nišu i aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić, biznismen Bogoljub Karić i bivši pretendent na mesto gradonačelnika Dragoslav Ćirković.

univerzitet-alu

Ovako bar kažu elektronski pretraživači gde čitaocima ne treba mnogo znanja jer će to videti kada ukucaju na tastaturi „Univerzitet u Nišu“. S desne strane ekrana pod stavkom „Istaknuti alumnisti“, pojaviće se slike ove trojice poznatih političara koji su se po svemu sudeći, odškolovali na niškom Univerzitetu. Tu su i imena bivšeg rektora Gradimira Milovanovića i Zorana Stankovića, našeg poznatog lekara i bivšeg ministra zdravlja, mada je tu i Ranko Krivokapić, predsednik skupštine Crne Gore koji je očigledno jedan deo školovanja proveo u Nišu.

Pogrešiće mnogi ako misle da je reč o tajnim organizacijama, mada sam termin alumni (na latinskom pitomac) na to podseća. Alumni udruženja imaju dugu tradiciju. Oko udruženja se okupljaju bivši studenti koji su završili određen Univerzitet, postigli veće uspehe u naučnom radu i u svojim korporacijama, zemljama gde rade sakupljaju donacije i rade na jačanju Univerziteta i fakulteta gde su završili škole. I Niš ima svoje alumniste na posebnoj stranici sajta niškog Univerziteta, ali tu nema ove trojice poznatih političara.

Prorektor za obezbeđenje kvaliteta niškog Univerziteta Zoran Nikolić, sa malim čuđenjem je saslušao pitanje „Građanina“ gde je pokušao da odgovori na naše pitanje „od kada su ova trojica političara istaknuti alumnisti?“.

Mi imamo svoje alumniste, ali među njima se ne nalaze ta tri imena. To prvi put čujem. Zapravo svi naši studenti su alumni, ali član se postaje tako što se na našem sajtu popuni zahtev za pristup našem alumni udruženju i to je procedura – kazao nam je Nikolić.

Za sada se ne može reći kako su pretraživači izdvojili baš ovu trojicu nekadašnjih studenata niškog Univerziteta za istaknute članove. Ako se pretpostavi da se najviše pojavljuju u javnosti, onda te kriterijume nemaju bivši rektor Milovanović i doktor Stanković.

M.S.

4 Comments

 1. Nažalost, ništa slučajno, kada je Univerzitet u Nišu imao tu sudbinu da rektori Univerziteta budu Prof R. Bubanj i Prof D. Antić. Sve ostalo posle toga je normalno. Velika sramota za akademce Univerziteta u Nišu.

  1. Da su samo oni…možda bi i bilo „dobro“!
   Ma , nije dobro!
   Naveli ste „prave“ predstavnike Niških „AKADEMSKIH“ predstavnika a osim njih ima još „nebrojeno mnogo“ TAKVIH!
   A gde je Mile Ilić , I. Novaković … plus budući rektori i prorektori , koji će „naslediti“ predhodne „rektore“ !
   Ne znam koji su „budući“ ali ih možemo taksativno nabrojati , poznavajući predhodne ! Ima vremena …još 2,5 godine , NORMALNO – sramota ! Rektori će postati PROREKTORI i tako u krug ! AKADEMSKI i nikad gore /niže/. „BRATSKI“ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *