General Simović održao čas istorije učenicima OŠ „Bubanjski heroji“

piše Đorđe Bojanić, profesor istorije i urednik sajta „Srpska istorija“

Učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” posetili su Komandu kopnene vojske Srbije u Nišu, a domaćin im je bio general Milosav Simović, komandant Kopnene vojske.

Učenici osmog razreda i deo profesora sa direktorkom Vericom Radenković, obišli su muzej Kopnene vojske koji se nalazi u zgradi Komande, a kroz muzejsku postavku i istoriju Srbije vodio ih je svojom jedinstvenom i dirljivom pričom general Milosav Simović, koji je održao nesvakidašnji čas istorije u muzeju u kome je jedinstveno i profesionalno satkana celokupna istorija Srpskog naroda.

Na ovaj način i pristup deca postaju nacionalno i kulturno svesna. Istorija je temelj, bez nje mi više nismo Srbi.

Lep prizor bio je kada su svi đaci zajedno sa veroučiteljem đakonom Dejanom Jovanovićem i generalom Simovićem u crkvi Svetog Đorđa u zgradi Kopnene vojske uputili zajedničke molitve Bogu za sve postradale Srbe u svim ratovima i za spasenje i svetliju budućnost otadžbine.

Drago mi je da je ovo prva grupa učenika i škola koja je posetila muzej Kopnene vojske.

Konačno urađeno je ono na šta se čekalo decenijama, ono što Srbija nije imala do sada, celokupna Srpska istorija na jednom mestu, ovde treba da dolaze mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.

Hvala generalu i njegovim saradnicima na gostoprimstvu i vremenu koje su izdvojili za nas, ovaj čas je vredeo mnogo, ovo je bilo za pamćenje, najbitnije je da su učenici oduševljeni i zadovoljni, imali su priliku da vide dosta zanimljivih i tužnih činjenica i fotografija sa kojima se ne susreću svakodnevno i u udžbenicima.

Mene je celokupan prizor i nastup ostavio bez daha, moja preporuka je da ako ste u prilici posetite muzej, i na kraju odate poštu pred večnim plamenom za sve stradale Srbe u odbranama od osvajača i agresora.

Na kraju me je general iznenadio zahvalnicom koju mi je uručio lično, velika je čast dobiti zahvalnicu za saradnju sa Komandom Kopnene vojske, doprinosu razvijanja i negovanja patriotizma i rodoljublja i tradicije slavne Srpske istorije od čoveka koji je svoj život posvetio rodoljublju, tradiciji, oživljavanju srpske istoriji i odbrani Srba u svakom pogledu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *