Generalni štrajk u sudu od 1. novembra

Radnici Osnovnog suda u Nišu stupiće u generalni štrajk 1. novembra ove godine, najavio je Bratislav Milenković, potpresednik Sindikata pravosudnih organa Srbije. On je za Građanin naveo da je razlog za štrajk loša materijalna situacija radnika i neisplaćivanje godišnjih nagrada za radnike odnosno nameštenički dodaci za savestan i marljiv rad.

sud1

 

Jedan od važnih razloga za štrajk je najava da će od 12.000 radnika koliko radi u sudovima, čak 3.500 ostati bez posla, zapravo za taj broj radnika će se smanjiti broj zaposlenih (notari preuzeli veliki broj nadležnosti). Plata radnika suda iznosi od 25.000 do 27.000 dinara što je malo u odnosu na posao koji imaju i razlog za štrajk je nepoštovanje kolektivnog ugovora – navodi Milenković.

Kako kaže, u toku štrajka biće obezbeđen minimum procesa rada što znači da će se obrađivati samo hitni slučajevi.

Mnoga ročišta se neće održavati, a na primer, stopiraće se i zatvorske posete. Na žalost, nekih parnica u tom periodu neće biti. Mi smo imali štrajk upozorenja, ali poslodavac (država) se ni na koji način nije oglasila tako da smo prinuđeni na ovaj korak, navodi Milenković.

M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *