Germansko koplje pronađeno na tvrđavi Hisar stiže u Niš, izložba arheoloških nalaza u Galeriji Sinagoga

Izložba pod nazivom „Germansko koplje iz Prokuplja“, autorke Sanje Crnobrnje, biće otvorena u utorak 21. maja u 13 sati i Galeriji Sinagoga. Centar izložbe je Germansko koplje iz Prokuplja koje je jedinstven nalaz u svetskoj arheologiji i predstavlja trag o najezdi Ostrogota na jug Srbije i boravak Teodoriha Velikog u Nišu oko 480. godine.

Koplje je, kažu iz muzeja, pronađeno u toku arheoloških istraživanja Spomeničke celine Hisar, a na izložbi će biti predstavljeni svi značajni arheološki nalazi sa višedecenijskih istraživanja.

„Posetioci će moći da vide arheološke nalaze kompleksa koji sačinjavaju crkva Sv. Prokopija iz 10 veka, Jug Bogdanova crkva iz 14. veka i utvrđenje Hisar, od kasnobronzanog do srednjovekovnog perioda“ – navode iz muzeja.

Takođe na izložbi će prisutni moći da se upoznaju sa svim nalazima i procesom konzervacije koplja koje je izvršila konzervatorka Vesna Rogić, zatim sa 2D rekonstrukcijom najstarije Prokupčanke urađene na osnovu lobanje pronađene u crkvi Sv. Prokopija antropološkinje Dragice Gojković, kao i celokupnim saznanjima o životu tvrđave Hisar, čijim istraživanjima rukovode dr Dejan Bulić i autorka izložbe Sanja Crnobrnja.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 5. juna.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *