Godinu dana korone u Nišu

Prva četiri pacijenta obolela od korona virusa u Nišu smeštena su na Infektivnu i Kliniku za intenzivnu negu prošle godine na današnji i sutrašnji dan kada je i zvanično počelo lečenje od svetske pandemije kovida.

Da je kovid stigao u Niš saznalo se tek 9. marta u ponedeljak kada je doktor Radmilo Janković saopštio „Kuriru“ da su sva četiri bolesnika iz Niša i da su u dobrom zdravstvenom stanju.

Tada je apsolutna nepoznanica vladala oko toga šta je korona tako da su Nišlije tih dana planirale odlazak na letovanje. Nikome nije padalo na pamet da će i sledeće godine u isto vreme cifre obolelih biti visoke.

Prvi bolesnici stigli su tu početkom marta. Za nesreću pogodilo se sa slavljem 8. marta dana žena koji se padao u nedelju, tako da su 7. marta u subotu bile krcate kafane. Već u ponedeljak je javnost saznala za prva četiri pacijenta. Ubrzo 13. marta je ceo Simfonijski orkestar bio u karantinu zbog dvoje obolelih, a 18. marta je zavbladala panika u „Benetonu“ gde se razbolelo nekoliko radnica. Tog dana je uveden i policijski čas. Biljana Natić Ljumović, doktorka ginekologije i akušerstva iz Doma Zdravlja u Nišu bila je prva žrtva korone – sećaju se u Kliničkom centru u Nišu.

Kasnije su se brojke poverćavale sve do leta da bi s jeseni ponovo bile visoke kao i danas.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *