Godinu dana od Vučićeve pridike – u Nišu sve isto, ako ne i gore

piše: Marko Smiljković, novinar

Ravno godinu dana je prošlo od kada je tada premijer, a danas ppredsednik Aleksandar Vučić na današnji dan držao pridiku aktuelnom gradonačelniku Darku Bulatoviću o lošem sistemu funkcionisanju grada što je „Građanin“ emitovao i do sada je na društvenoj mreži You tube imalo preko 288.000 pregleda.

Vučić je tada posetio međudržavni sastanak između Srbije i Albanije u Oficirskom domu u Nišu.

On je tada obećao novi autobus Nišu, poklon Beograda što je i jedina ispunjena tačka u njegovoj tadašnjoj poseti. Obećao je i nekih pet miliona evra, mada je nejasno da li je to u okviru otvorenih preduzeća investitorima da dobiju za radnike ili nešto drugo… U svakom slučaju tražio je „zdrav sistem“. Pod zdravim sistemom je verovatno mislio na atmosferu u državnoj upravi misleći na nagomilanu birokratiju, navverovatnije kao što je to u Beogradu (za koji mnogi kažu da je druga država od ostatka Srbije).

Sve što je Beograd kupio, uzećemo od Beograda i daćemo Nišu. Evo vam nov autobus, 140.000 evra Nišu, pet miliona ćemo da vam damo, ali čoveče, napravite zdrav sistem. Nemojte da lažete građane, recite ljudima šta ima, šta nema! Koga izdržavate, koga izdržavate, koga bre, 50 miliona evra nema deficit Srbije – rekao je 14. oktobra prošle godine predsednik Srbije.

Od tog vremena do danas navodno je snižena stopa nezaposlenosti jer je tada bilo 30.000 nezaposlenih, a danas je nešto preko 28.000, ali tu bi trebalo račuati ogroman broj ljudi koji se ne prijavljuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje te se tako računaju kao skinuti sa spiska nezaposlenih odnosno da su našli posao. Veliki broj porodica se iselio iz Niša, Nišlije primaju 13 odsto manji lični dohodak od republičkog proseka (i to samo stalno zaposleni).

Prosek plate u privatnim firmama je od 22.000 do 30.000 dinara. „Zdrav sistem“, pre svega u privredi, očigledno nije zaživeo u Nišu za proteklih godinu dana. Velika većina naroda se otima za državni posao jer je privreda u totalnom čabru pa je državna platica najsigurnija. Sloboda medija ne postoji što se vidi po poslednjim konkursima gde su režimske ćate dobile najviše para da hvale obećanja i hvalospeve lokalnih i državnih političara. Niš i dalje značajno zavisi od prestonice…

2 Comments

  1. Ma nije kriv Vucic nego sam Narod- naucilo to bre da ne radi, i kad mu nudis poso- neeeceeee- znaaas paaa neeemooogu,,,,,,, zato nam Drzava i propala, kad bi svi prvo izasli ispred svoja vrata i kuce da ociste svoj sljam i prljavstinu nebi bilo kako je, da se nelazemo, nemoj samo da kukate-NEKO vam kriv!!!! Ko??? Sami ste krivi, oni koji nece da rade nece nikad ni da imaju, i pored onoga sto je tesko da se nadje- moze se. STO- lakse je naravno da se ide po komsiluku i da se palaveri i ispijaju KAFE, KOoooo zna koliko DNEVNO i ogovara KO sa KIM i KO je koju natrtio nego da se zapne da se radi, SVI KUKAJU a svi nose MOBILNE, sede po kaficima , rekla kazala, cula videla-radi RADIO MILEVA „I HOCE BOLJITAK U DRZAVU-Neeeeemaaaaaaa

  2. „Ra’cepio ga“ od „drugarsku kritiku“ a lambrozo se non-stop „drugarski samokritikuje“…i po Beč i po Niš i po Bgd i po… Nevidjeni su to – emocionalci , čim čuju da se narod muči , da radi s’ gaće il’ bez gaće ili s’ „Moelni“ pelene – oni se odmah kritikuju i samokritikuju ! A možda i plaču – u sebi ! Koja savest i samosvest – ludilo , nevidjeno a možda je i „deja vu“ … od pre 5-6 godine !
    A , možda smo i mi nezahvalni , hoćemo da se reši sve za godinu dana ! Svašta od nas. Pa ako sve reše za godinu dana – šta će rade narednih 50 godina… a i unuci ima da im ostanu bez posla !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *