Godišnjica smrti novinara Zorana Jovanovića

Jovanović
Zoran Jovanović/foto: FB Aleksandar Dorin

Zoran Jovnović, po ocu Nišlija, novinar, koautor knjige „Srebrenica – kako je stvarno bilo“, načelnik informativne službe Drinskog korpusa VRS.

Juče se navršilo tri godine od iznenadnog upokojenja Zorana Jovanovića, novinara, koautora knjige „Srebrenica kako je stvarno bilo“, u ratu na područiju Republike Srpske.

Zoran Jovanović rođen je u Vlasenici, Republika Srpska 1953. godine, jer je njegov otac po tadašnjim dekretima, kao i mnoge druge Nišlije bio upućen na službu na teritoriju tadašnje Socijalističke republike BiH.

Zoran Jovanović je svoj kompletan život posvetio ljudima sa područija Vlasenice i podrinja.

Kao iskusan novinar na početku rata postavljen je na dužnost Načelnika informativne službe Drinskog korpusa VRS i tu dužnost je obavljao do kraja rata.

Čovjek koji se lično upoznao sa svim mjestima stradanja Srba na područiju Drine, neposredno poslije izvršenih zločina. Bio je upućen i u sva dešavanja na područiju Žepe i Srebrenice, iako su te zone bile „demilitarizovane“ i pod zaštitom Unprofora.

Poslije završetka rata, nastavio je svoju borbu za otkrivanje prave istine o događajima na područiju Bratunca i Srebrenice i zajedno sa Aleksandrom Dorinom, a na osnovu svojih saznanja i istraživanja napisao je knjigu „Srebrenica kako je svarno bilo“.

Preminuo je u Beogradu 13.jula 2013. godine, navodno od poslijedica srčanog udara.

Predrag Zlikovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *