Golbal reprezentacija Srbije na pripremama u Pirotu

Golbal reprezentacija Srbije se nalazi u Pirotu na pripremama za narednu sezonu. Uz podršku Nacionalnog sportskog saveza za slepe i slabovide i Miniostarstva omladine i sporta Republike Srbije. najbolji srpski golbalisti boravak na jugoistoku Srbije koriste da bi se što bolje pripremili za takmičarske ciljeve u narednoj godini. Glavni cilj je osvajanje jednog od prva tri mesta na Evropskom prvenstvu grupe C i plasman u grupu B.

160830-golbal1

Direktor kampa je Miloš Grlica (37), dugogodišnji uspešan atletičar sa oštećenjem vida, višestruki osvajač medalja na velikim svetskim takmičenjima. Pored atletike, bavio se i golbalom, a početkom leta je završio i trenersku školu na  na Fakultetu sport i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Ideju za kamp u Pirotu sam dobio od svog profesora i mentora na Fakultetu sport i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, prof. dr Marka Aleksandrovića. On je bio direktor kampa za plivanje osoba sa invaliditetom upravo ovde u Pirotu (i preneo odlična iskustva). Inače, ovaj kamp u Pirotu je, koliko je meni poznato, prvi kvalitetno organizovan u Srbiji. Ovakvi kampovi će, nadam se, postati tradicija, uz veći broj polaznika i duži boravak. Prezadovoljan sam kako se stvari razvijaju – nije krio zadovoljstvo selektor golbal reprezentacije Srbije, Miloš Grlica.

Svi učesnici kampa se slažu da se Grad Pirot pokazao kao dobar domaćin i destinacija za pripreme i u budućnosti. Posebno se naglašava gostoprimstvo koje je za primer. Na svakom koraku su svi radnici SC Pirot bili na raspolaganju.

Ovde je nešto što nikada nismo doživeli. Imamo potpuno odrešene ruke u izboru termina i prostora za trening. Imamo obezbeđen transfer od smeštaja do mesta na trening i obrnuto! Sportski objekti u Pirotu su prilagođeni za osobe sa invaliditetom. Rukovodstvo SC Pirot ima viziju da taj grad ima razvijen sport, a fokus je na osobe sa invaliditetom – rekao je selektor Miloš Grlica.

Filip Filipović, inače zamenik direktora SC Pirot, mišljenja je da javne institucije koje se bave fizičkim aktivnostima, moraju da da budu po meri svih u društvu.

Iz tih razloga je prihvaćena inicijativa  Nacionalnog sportskog saveza za slepe i slabovide da se kamp održi u Pirotu. Želimo da u našem gradu što pre imamo sportske programe za osobe sa invaliditetom i da stvorimo trenere koji će se specijalizovati za rad sa ovom populacijom.

Miloš Grlica smatra da bi u narednim godinama cilj ulaganje u ljudske resurse.

Cilj nam je da na teritoriji cele Srbije stvorimo što više igrača. Sledeći korak je obrazovanje trenera, sudija i klasifikatora.

Inače, golbal reprezentacija je imala više turnira tokom proteklih godinu dana. Tokom tih takmičenja održanih u Rumuniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ekipa se uigrava za prvi veliki cilj ove generacije – Evropsko prvenstvo grupe C koje će se održati u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu septembra 2017. godine.

Igrač Miloš Selaković je stipendista nacionalnog ranga. Gladan je treninga i uspeha u ovom sportu, a inspiracija su mu zanimljivi treninzi, putovanja, kampovi, ali pre svega stručni i iskusni treneri.

Tandem selektora Grlica – Sremčević garantuje uspeh oni su sportske legende, bez tajni u ovom sportu, napredujemo zahvaljujući odličnim treninzima.

Dragan Sremčević (53) je u ovom sportu osvojio sve što se može osvojiti, a bio je i najbolji igrač sveta. Skromno kaže da mu je velika čast da pomogne mladim ljudima i selektoru Grlici, a zadovoljan je i kako se stavri odvojaju.

Za poslednjih godinu dana koliko sam angažovan na ovom poslu, mogu da konstatujem značajan napredak. Golbal u Srbiji je ponovo oživeo, a sistem se gradi najbolje moguće – zdravo i od početka. Verujem u značajne uspehe za neku godinu.

Učesnici kampa su sledeći igrači: Miroslav Topalov Danilov (Bačka Palanka), Dejan Dašić i Luka Bulatović (Beograd), Aleksandar Anđelković (Vranje), Miloš Selaković (Užice), Aleksa Aćimović (Subotica), Radomir Muminović (Stara Pazova).

160830-golbal

Pored igrača, treneri su bili: selektor Miloš Grlica, pomoćnik selektora Dragan Sremčević (Beograd) i trener Stefan Pivač (Niš).

Pored Nacionalnog sportskog saveza za slepe i slabovide i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, organizaciju ovog kampa je pomogao Sportski centar „Pirot“ (obezbeđeni termini u sali Pedagoške akademije, u Sportskoj hali „Kej“ i na bazenu, kao i transferi od smeštaja do mesta za trening).

Šta je golbal?

Golbal je timski sport koji se igra u Evropi od 1946. godine kao igra koja je služila za rehabilitaciju veterana Drugog svetskog rata sa oštećenjem vida. Muški timovi se u golbalu na paraolimpijskim igrama takmiče od 1976. godine, a ženski od 1984. godine.

Cilj igre je kotrljanjem ubaciti loptu u protivnički gol i pri tome ne primiti gol. Golovi su široki koliko i teren. Timovi imaju po šest igrača, od kojih po troje mogu da budu na terenu i koji su raspoređeni u zonama – jedan igrač je u centralnom delu, a još po jedan sa svake strane terena. Lopta je ispunjena praporcima koji omogućuju igračima da prate njeno kretanje, a igrači nose poveze preko očiju da bi bili u ravnopravnoj poziciji, tj. da ne bi videli ništa. Utakmica traje 14 minuta – dva poluvremena od po 7 minuta sa pauzom između njih od 3 minuta. Igra se odvija u tišini da bi takmičari mogli da prate loptu. Golbalom mogu da se bave sve osobe koje su klasifikovane po pravilima Međunarodne sportske federacije za slepe (IBSA).
gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *