Grad Niš i dalje nema para da finansira besplatan autobuski prevoz za penzionere i invalide

Nakon što je krajem 2014. godine bivša gradska vlast zbog lošeg stanja u budžetu ukinula povlastice za korišćenje javnog prevoza, posle čega je skoro 20 hiljada niških penzionera i osoba sa invaliditetom izgubilo pravo da besplatno koristi gradske autobuse, do danas se ništa nije promenilo. Ni smena vladajuće garniture, kao ni mnogobrojne molbe adresirane na Gradsku kuću u poslednje dve i po godine, pokazalo se, prema rečima nadležnih, da situacija do daljnjeg ostaje nepromenjena.

Nakon odluke prethodnog saziva Gradskog veća, a zbog, kako je tada objašnjeno, Vladinih mera štednje, poslednje dve godine, preko 17.500 penzionera starijih od 70 godina nema pravo na besplatni gradski prevoz, jer su gradske vlasti odlučile da „džabe“ mogu da se voze samo oni, koji primaju penziju u iznosu do 15.864 dinara. Ova „promena“ nije zaobišla ni OSI, pa od tada lokalna samouprava potpuno subvencioniše samo one, čija su telesna oštećenja kategorisana kao najteža.

Iako nepopularno, ovakvu meru tada su izglasali i čelnici prestonice, ali je „hitnom intervencijom“ premijera Srbije, Aleksandra Vučića, ona preinačena, a uslovi o visini primanja i starosna granica za povlastice, vraćena je na staro. Zbog velike socio-ekonomske razlike niških i beogradskih penzionera, u Gradu je tada nastala prava pobuna „nepovlašćenih“, koja im nije donela ništa.

foto: gradjanin.rs (autor Aleksandar Anđić)

I pored mnogobrojnih najava, ipak, ni u planiranom budžetu zaovu godinu, nisu predviđene nikakve promene koje se tiču uslova za subvencionisanje pomenutih kategorija stanovništva.

Na žalost, budžet je ove godine prilično smanjen i zbog toga je realno sagledan i planiran, tako da, pored mnogih stvari koje se tiču komunalija tu spada i gradski prevoz i zaista molimo građane da imaju strpljenja i razumevanja, jer ćemo se truditi da prvim rebalansom ili planiranjem novog budžeta omogućimo povoljnije uslove i kada je reč o našim penzionerima i kada je reč o osobama sa invaliditetom druge i treće kategorije, izjavio je Igor Vojinović, član gradskog veća resorno zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost.

Prema navodima većnika Vojinovića, nadležni Sekretarijat već je radio procenu koliko bi lokalnu samoupravu koštalo vraćanje povlastica, nakon čega se došlo do cifre od oko 200 miliona dinara, što je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku to velika cifra za Niš.

Podsetimo, tadašnja odluka predvidela je i da penzioneri koji primaju do 38.000 dinara finansiraju polovinu od pune cene kartice, a da svi ostali, vožnju gradskim autobusom plate po punoj ceni.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *