Građani Srbije oštećeni: Transformacija EPS-a u akcionarsko društvo bez podele akcija građanima

Elektroprivreda Srbije (EPS) transformisana je ovih dana iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, ali građani i radnici Srbije nisu dobili akcije tog preduzeća koje im po zakonu pripadaju, rečeno je na tribini u Medija i reforma centru predstavnika Socijaldemokratske stranke Srbije pod nazivom „EPS im nećemo dati“.

Radnik Elektroprivrede Srbije i predsednik Saveta za saradnju sa sindikatima Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ljubičić podsetio je da su Zakonom o podeli besplatnih akcija iz 2008. godine, građani dobili pravo na 15 odsto besplatnih akcija svakog javnog preduzeća, a zaposleni i bivši zaposleni maksimalno do 15 odsto besplatnih akcije.

Šta se desilo sa našim pravom da dobijemo akcije i u učestvujemo u upravljanju i odlučivanju unutar tog akcionarskog društva? Ova vlast se očito igra sa našom inteligencijom i sa našim strpljenjem“, kazao je Ljubičić na tribini.

On je naveo da je 2012. godine vlast iz koje je potekla Socijaldemokratska stranka, predala naprednjacima EPS sa rekordnom proizvodnjom struje i procenjenom vrednošću između 12 i 14 milijardi evra, a sada je procenjena vrednost EPS-a tek nešto više od tri milijarde evra.

Socijaldemokratska stranka u ime svih građana postavlja pitanje gde je nestala razlika od devet milijardi evra? Šta su učinili sa tim novcem“, zapitao je Ljubičić i naglasio da je Srbija transformisala EPS u akcionarsko društvo sa 36,5 miliona akcija, od kojih svaka nominalno vredi 10.000 dinara.

Profesor ekonomskih nauka i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević kazao je da se transformacijom EPS-a, to preduzeće „suštinski“ otvara prema tržištu i to u trenutku kada se nalazi u najlošijem stanju.

Mi prodajemo EPS u najgoroj mogućoj situaciji, sa istorijski lošim rezultatima, sa uvozom struje, loženjem blata i kolapsom. Čak i kad prodajete automobil, vi ga najpre operete, odvezete kod majstora i popravite da bi dobili što bolju cenu, ne prodajete ga tek tako“, rekao je Radosavljević.

On je dodao da u Socijaldemokratskoj stranci sve ono što se događa sa EPS-om doživljavaju kao otimanje tog preduzeća od građana, kao što je to učinjeno sa Telekomom i mnogim drugim preduzećima.

Bez razvoja energetike i razvoja poljoprivrede ne možemo da pričamo o bilo kakvom razvoju zemlje“, naveo je Radosavljević.

Predsednik političkog saveta Socijaldemokratske stranke Miloš Kovačević rekao je da je pad vrednosti EPS-a sa preko 10 milijardi evra na manje od četiri milijarde posledica korupcije i kriminala.

Sa jedne strane imamo građane koji kada uđu u prodavnicu gledaju cene i računaju u stotinama dinara ne bi li preživeli, a sa druge strane neko razbaciju milijarde. Milijarda evra je vrednost 150 novih, najbolje opremljenih škola“, kazao je Kovačević.

On je izjavio da je sporno to što prilikom transformacije EPS-a u akcionarsko društvo građani i zaposleni nisu dobili akcije, kao i to što je predviđeno da skupštinu tog preduzeća čini jedan čovek. Kovačević naglašava da je opredeljenje Socijaldemokratske stranke „nulta tolerancija“ prema korupciji i da će to biti suština njihovog predizbornog programa.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *