Gradjanin.rs: Porasli smo i nastavljamo borbu

„Gradjanin.rs“ je porastao, dobio snagu. Ideja da Niš dobije medij koji u svom opisu nema predznak opozicioni ili režimski je uspela. Ne svrstavaju nas u kalupe, tu i tamo dobijemo neku kritiku, ali verovatno i čitaoci vide da su te greške isključivo plod brzine i „užarene“ želje da nešto što pre objavimo. Mi ispred termina novinarstvo ne stavljamo nikakve predznake jer je moral u ovom zanatu najvažniji.

 

Tehnički gledano, ova godina nam je bila uspešna. Otvorili smo redakciju u Ulici Oblačića Rada, dobili neke gradske, republičke i opštinske projekte, broj novinara je porastao… Premašili smo tu famoznu cifru od 100.000 ulaza mesečno, ispravili smo neke nepravde, otvorili još jednu novinu „Slovo juga“… Imamo pripremljenu aplikaciju za mobilne telefone još od prošle Nove godine, ali je nismo objavili. Kad ćemo, čuće se…

Ali, ostala je ona želja – da se sistemski rešavaju problemi siromaštva, socijalnih razlika i korupcije. To mi ne možemo da iskorenimo, ali možemo da obećamo da ćemo sve učiniti da o tome što više pišemo kako bi „nadležni“ shvatili koliko je važno to rešavati. Sama činjenica koju smo nedavno saznali, a to je da će večeras Novu godinu oko 1.000 porodica dočekati bez struje u Nišu i okolini (isključeni iz različitih razloga) i da je među njima sigurno oko 300 dece, dovoljno govori da iz ovih redova niko ne može da pročita „vatromet pohvala“ na svoj račun.

Neki su nam ljudi zamerili što naslovima utičemo na događaje. To je zato što ne smatramo da su novine prozaični bilbord već dobronamerna i zdravomisleća kritika žvota oko nas. Neki su nam pak rekli da smo senzacionalistički medij. I to je tačno. S tom razlikom što negujemo istinitost u tom senzacionalizmu.

Imali smo neizmeriv gubitak – dragi prijatelji i kolege, Miša Ristović i Aleksandar Stanković nisu više sa nama. Oni nisu bili deo „Gradjanin.rs“, ali su i bili. Pogotovu Ristović koji je u početku, a i kasnije dao značajnu pomoć i podršku da opstanemo u trenucima kada smo se zamalo ugasili. Danas nam obojica jako nedostaju.

Imali smo tekstove čiji se pregledi mogu brojati dvocifrenim brojkama. Mnogi su nas krali, a i da ne pitaju. Za naš video: Dok Vučić kritikuje, Bulatović pognute glave sluša koji je imao 230.000 pregleda pitala su dva, a prenelo ga je 27 medija iz zemlje i regiona. Takođe se nisu libili ni za izjavu profesora Gajića Rafal profesora Gajića, ali dobro – mi obično kažemo „sve u rok službe“. Tom bezvrednom izrekom aminujemo realnosti oko nas.

Dolazi nam Nova godina i to što oseća redakcija „Gradjanin.rs“ se ne meri optimizmom već osećanjem da moramo biti istrajni u toj borbi da jug Srbije i Niš imaju više pažnje. Želimo vam zdravlje i veselje i sve što možemo da vam obećamo je da ćemo pisati realnost, ma kakva ona bila. Bez šminke, kupljenih lajkova ili autocenzure, a sve u granicama novinarske profesije.

Gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *