Grku koji je odbio da bombarduje Jugoslaviju dati najviše državne počasti (video)

Poslanik Dušan Milisavljević iz Niša (DS) predložio je da se nekadašnjem grčkom kapetanu broda, Marinosu Ricudisu dodeli najviši znak javnog priznanja Srbije zato što je 1999. godine odbio da bombarduje Jugoslaviju, prenose beogradski mediji.

On je na taj način reagovao na podsećanje na herojsko delo tadašnjeg kapetana broda Temistoklis  i Grčke ratne mornarice koji je 1999. odbio naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i okrenuo svoj brod nazad u luku. Odbijanje ovakovog naređenje u ratnim uslovima uslovljava mnogo težu kaznu, ali ogroman deo javnosti i njegovih kolega iz vojske su stalu uz njega tako da je dobio mnogo blažu sankciju.

I dan-danas pamte se njegove reči u sudnici u kojoj mu je izrečena kazna zatvora zbog odbijanja da izvrši vojno naređenje:

Božji zakon jači je od zakona ljudi“ – rekao je u sudnici.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Ne znam da li je posle tome ostao i jedan orden , za ovog divnog čoveka ? I da ga odlikujemo , neće li naši „prijatelji“ , što okapavaju kod av, av i što nas bombardovaše da se naljute i da Srbiju „prime“ tek „iduće godine“ u EU ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *