Hajde da spasavamo knjige iz niške „Prosvete“,

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin:Milorad Doderović

490x370_Milorad-DoderovicNiško štamparsko preduzeće „Prosveta“, koje je u procesu privatizacije prvo bilo prodato kontroverznom biznismenu Niniju, a zatim ga je posle stečaja kupio zagrebački „Astrografik“, u svojim magacinima ima nekoliko hiljada knjiga iz svoje nekada vrlo razvijene izdavačke delatnosti, a koje mogu završiti na reciklaži kao stari papir. Ovakvu mogućnost prošle godine najavio mi je vlasnik zagrebačkog „Astrografika“ Mile Zdjelarević, dodajući da je spreman da razgovara sa zainteresovanima za simboličan otkup tih knjiga jer, kako reče „knjige svakako ne zaslužuju reciklažu“.

Zbog ove činjenice  smatram da je poslednji čas da se učini sve kako te knjige iz „Prosvete“ ne bi završile na „lomači“. Nesumljivo je da je mnogo pametnija varijanta da se ove knjige  „presele“ u Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“, Univerzitetsku biblioteku „Nikola Tesla“, u školske biblioteke u gradu i selima, kao i u biblioteke susednih opština. Aktuelni direktor niške Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Nebojša Vasić rekao mi je ovih dana da je ta ustanova spremna da podrži ovakvu akciju, da pomogne u odbiru i raspodeli knjiga, a i za svoje funduse preuzme veću količinu tih knjiga.

„Prosveta“ je nekoliko decenija imala vrlo razvijenu izdavačku delatnost čiji su urednici pored ostalih bili profesor Veselin Ilić, pesnik Dobrivoje Jeftić, ugledni dopisnik „Politike“ Tihomir Nešić i drugi. U izdavačkom opusu bila su ne samo književna dela, nego i naučna literatura, školski i univerzitetski udžbenici i razni zanimljivi časopisi. Zbog takvih izdanja godinama su bila vrlo zapažena učešća „Prosvete“ na sajmovima knjiga u Nišu, Beogradu i širom bivše Jugoslavije, na kojima je osvala i priznanja za izdavačke i grafičke domete.

Prema mojim sazanjima jeda od poslednjih direktora u „Prosveti“ bila je Ljiljana Đorđević, a stečajni upravnik Vesna Đošić. Naravno, da bi se ove knjige spasile od reciklaže, presudan je kontakt i dogovor sa direktorom „Astrografika“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *