Heroj sa Košara Dejan Mitić dobio spomenik u rodnom Trupalu

U čast Dejana Mitića, vodnika 125. Motorizovane brigade, i jednog od 108 heroja koji su stradali u bici na Košarama, na svečanoj ceremoniji otkriven je spomenik ispred osnovne škole „Prvi maj“ u njegovom rodnom Trupalu.

Mitić je stradao 16. aprila 1999. godine junački braneći reon karaule Košare od nadmoćnijeg neprijatelja, kaže general-pukovnik Vladimir Lazarević, koji je pročitao i deo svog ratnog dnevnika iz doba pogibije vodnika Dejana Mitića. Kao sećanje na njegovo herojstvo, 25 godina od završetka Bitke na Košarama, u Trupalu je ispred škole otkriven spomenik u njegovu čast.

„Nekoliko vojnika je pokušalo da mu pomogne da se izvuče, ali nismo uspeli. Sam je naredio vojnicima da niko ne prilazi, da će on svojim životom braniti odstupnicu, da bi se vojnici povukli na bezbedni položaj“ – kaže Lazarević.

Otkrivanju spomenika ispred Osnovne škole prisustvovala je njegova porodica i veliki broj učenika kojima je to bio čas istorije o herojstvu i slobodi. Otac vodnika Mitića, Slavoljub Mitić koji je i sam bio mobilisan u Kuršumliji seća se poslednjeg razgovora dan pre bombardovanja.

„Ne daj da te živog uhvate rekao mi je. Stavi municiju u džep i čuvaj tri metka za sebe. On je tako i uradio, a ja nisam imao priliku da me niko zarobi. Odneo je nekoliko albanskih života, ali i svoj“ – priseća se Mitić.

Svaka generacija ove škole od sada će imati istorijski čas, gde će profesori istorije đacima ispričati šta se sve dogodilo 1999. godine. Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 10. juna 1999. godine a cilj joj je bio sprečavanje kopnene invazije OVK i NATO snaga sa teritorije Albanije na područje Kosova.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *