Hiljadu operacija na klinici za kardiovaskularnu hirurgiju

Na Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju niškog Kliničkog centra, koja je zvanično otvorena krajem pretprošle godine, za nepunih godinu dana lekari su obavili čak hiljadu operacija, a prema tvrdnjama stručnjaka, iako najmlađa, u Evropi se po uspešnosti trenutno vrlo visoko kotira.

kcnis

Niški kardiovaskularni hirurzi, koji su od samog početka imali pomoć beogradskih profesora koji rade u Kliničkom centru Srbije, za godinu dana uradili su 238 operacija na otvorenom srcu i preko šest stotina zahvata iz oblasti vaskularne hirurgije, što je prema navodima rukovodstva, ispunilo sva očekivanja.

Trenutni broj urađenih kardio primarnih hirurških operacija operacija, pokazuje da ćemo do kraja godine svakako ispuniti predviđeni plan od 250, a mogu da kažem da su rezultati iznad svih očekivanja, jer je procenat smrtnosti pacijenata posle operacije na veoma niskom nivou a to procenjuju naši suprvizori iz Beograda, izjavio je dr Saša Živić, pomoćnik direktora Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u Nišu.

Pored navedenih kardiovaskularnih intervencija, Klinika niškog KC proslavila se i urađenim transplantacijama, i munjevitim rekacijama niških lekara. U toku godine obavljene su čak tri, kada je reč o bubrezima, a uskoro bi prema navodima rukovodstva trebalo da počnu da se rade i transplantacije jetre.

Ovde je nedavno rađen i zahvat „Bentlal“, što je jedna od najtežih operacija i vrlo retko se radi i u svetu, tako da nam sve ovo daje mogućnost, uz obavezu i uz podršku nadležnih da nas kadrovski pojačaju, dodao je dr Živić.

Klinika za kardiovaskularnu i transplatacionu hirurgiju u Nišu zvanično je otvorena 24. Novembra 2014. godine.

Sjajna je stvar da je na stotine života već spaseno zahvaljujući pravovremenim reakcijama lekara koji rade složene operacije, i kao Nišlijki ali i medisjkom radniku, koji je pratio i najavu ali i tok izgradnje, drago mi je što je Klinika za kardiovaskularnu hiruriju opravdala svoju svrhu i što su se naši lekari pokazali spremni za nove izazove, izjavila je za Građanin Vesna Milić, novinarka internet portala „Južne vesti“.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *