I niški prosvetari štrajkuju u znak podrške kolegi – Bolje da nam „pukne“ dnevnica nego glava

Zbog nasilja nad njihovim kolegom u Bačkoj Palanci kada ga je pretukao bivši učenik, Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da svi zaposleni, članovi Unije stupe u jednodnevni štrajk u četvrtak 16. maja. U 46 niških škola takođe neće biti nastave, a o tome su obaveštena sva deca i roditelji.

Zahtevi štrajkača, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama uključujući i primenu zakonske regulative, kao i izmena krivičnog zakonika Republike Srbije. Dodaju da nasilje u školama trpe deca i nastavnici, i da su u lancu nasilja koji započinju deca prvi na udaru nastavnici u školama.

„Prvi smo na udaru i roditeljima, koji još u predškolskom ne mogu svojoj deci ništa, što i otvoreno priznaju u retkim iskrenim razgovorima sa nastavnicima od kojih očekuju čudo. Profesor ne može da okrene glavu na drugu stranu dok mu tuku kolegu. Profesor ne sklanja pogled kad mu rezbare po klupama pretnje smrću ili ga verbalno napadaju učenici, roditelji ili nadležni državni činovnici“ – navodi se u saopštenju Unije sindikata.

Istog dana, u četvrtak sa početkom u 12 časova, održaće se protestni skup ispred Skupštine Republike Srbije pod nazivom „Dokle više?“.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *