I stanari zahtevaju sednicu SG Niša jer je „gradski budžet pred bankrotom“!

Udruženi pokret slobodnih stanara zatražio je danas hitnu sednicu Skupštine grada Niša zbog izveštaja Fiskalnog saveta republike Srbije.

foto arhiva gradjanin.rs

Posle upozorenja Fiskalnog saveta da su gradske finansije u Nišu pred raspadanjem krajnje je vreme da se građani Niša uozbilje i shvate situaciju u kojoj se nalaze. Na kraju, sve će to oni morati da plate. Dok Nišlije budu plaćale tuđe dugove, vlast ih zasigurno neće obavestiti o razmerama i uzrocima finansijskog haosa. Zbog izuzetno teškog položaja Grada Niša koji će se dodatno preliti na i onako izuzetno loš standard građana, smatramo da je neophodno sednicu održati u što kraćem vremenskom roku, kao i to da ona mora biti otvorena za zainteresovane građane Niša, koji će morati da saniraju loše ekonomsko stanje, iako nisu odgovorni za nesolidnost gradskih finansija, navode oni.

Stanari navode „da je zbog svih činjenica, na koje smo i do sada ukazivali a koje su u potpunosti potkrepljene izveštajem LOKALNE JAVNE FINANSIJE: PROBLEMI, RIZICI I PREPORUKE Fiskalnog saveta Republike Srbije, zahtevamo hitnu sednicu Skupštine Grada Niša na kojoj bi se razmatralo sledeće:

  • Oporavak budžeta Grada Niša trenutnim smanjenjem nepotrebnih i predimenzionisanih troškova, dovođenjem broja zaposlenih na optimalni broj i smanjenje subvencija u cilju povećanja investicija.
  • Smena predsednika opštine Medijana zbog neracionalnog trošenja sredstava radi lične promocije i kao i radi ostvarenja pogodnosti, koje su neprimerene funkciji predsednika opštine.
  • Smena direktora Aerodroma Niš zbog upornog skrivanja informacija od građana Niša i nanošenje finansijske štete Aerodromu, a time i građanima Niša, svojim bahatim ponašanjem.
  • Položaj Grada Niša u Republici.

Niš je na kraju 2016. godine, samo po osnovu kašnjenja svojih plaćanja, bio dužan preko 3 milijardi dinara! Fiskalni savet konstatuje da je zbog veoma lošeg stanja gradskog budžeta iz budžetskih rezervi Srbije stigla pomoć od pola milijarde dinara i da je Grad prinuđen da uzima kredite čak i za tekuću likvidnost, navode stanari!

Ovo su stavke koje su stanari naveli, a koje bi bile teme za diskusiju. Da li će se uslišti ovaj zahtev stanara, ali i dela opozicije u Nišu, videće se narednih dana jer je na potezu gradska vlast.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Ja rekoh : Pochece da naplacuju grejanje, aerodromske takse , popravku MIG-ova /kada budu stigli iz Rusije/, utroshak vode fontane na Slaviji, zavrsetak svih „Koridora“ a i podzemne zheleznice u Bgd , svim Nishkim okolnim selima ! To im je
    jedina vadjevina ! A josh i ako ukljuche i Fondaciju „Dragice Nikolic“ i izgradnju josh 5-6 crkve u Bajchetini … ima nas urnishu!
    Kazani za pechenje rakije nisu skupi… valjda ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *