Ima nade: Desetoro radnika „Srbija transa“ dobija zaostale zarade – najveća čak dva miliona dinara

Ustavni sud doneo je presude za desetoro bivših radnika nekadašnjeg niškog preduzeća „Srbija trans“ po kojima će država Srbija morati da im isplati iznos od 500.000 do čak dva miliona dinara.

Bivši radnici pred Gradskom kućom

Ove presude su značajne jer „iz korena“ menjaju dosadašnju praksu koja se odnosila na to da kada preduzeće proglčasi stečaj, radnici ostaju bez akcija, otpremnina, plaćenih poreza i doprinosa, jednom reču bez igde ičega!

Niški advokat Srđan Aleksić čija kancelarija zastupa ove radnike kaže da su za dobijanje presude mnogo uticale preporuke suda u Strazburu koji bio izričit da radnik ne može ostati bez osnovnih prava koje se u ovom slučaju tiču prava na imovinu.

Najveću sumu – dva miliona dinara je dobio bivši radnik „Srbija transa“, a cifra koja obeštećuje radnike zavisi od toga koliko im se duguje. To je veliki podstrek za sve radnike kojima se duguje novac jer su danas mnogi radnici izgubili nadu da će im biti plaćene zarade, porezi i doprinosi. Do ovih presuda se čekalo četiri godine pošto se proces odvija od 2013. godine, ali isplatilo se – kaže Aleksić.

Bivši radnici već nekoliko godina se okupljaju ispred Gradske kuće ne bi li u dogovoru sa gradskim rukovodstvom i predstavnicima nadležnih ministarstava nekako dobili traženi novac. to se za sada nije desilo, a od države su dobijali takozvane jednokratne pomoći i to sve nekako pred izbore.

M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *