In memoriam: Preminuo Branimir Đorđević – Bane Kembridž

Branimir Đorđević, bivši rektor Univerziteta u Nišu u nekoliko mandata, preminuo je jutros u svom rodnom gradu. Bane Kembridž kako su ga zvali prijatelji, a pod kojim nadimkom je bio poznat, rođen je 22. oktobra 1942. godine u Nišu. Sahrana je zakazana za utorak 31. maja u 13 sati na Novom groblju, a još nije poznato da li će biti i kada komemorativnog skupa na Univerzitetu.

Branimir-Djordkjevic1
Branimir Đorđević

Đorđević je diplomirao je 1965. godine na niškom Elektronskom fakultetu. Magistrirao je 1974, a 1977. doktorirao na istom fakultetu i dobio zvanje doktora tehničkih nauka. Svoje bogato istraživačko iskustvo delio je sa svim studentima. Bio je uvaženi član Univerziteta u Banja Luci.

Glavne oblasti njegovog profesionalnog interesovanja nalaze se u primeni informacionih sistema, računarskih mreža i digitalne elektronike. Njegovi radovi su objavljeni u mnogim domaćim i me đunarodnim časopisima i zbornicima. Publikacije njegovih radova se nalaze u mnogim državama sveta. U njegovoj radnoj biografiji ističu se dve specijalizacije na međunarodno priznatim i prestižnim fakultetima u Bostonu i Kembridžu.

Na univerzitetu u Nišu radi od 1966. godine, najpre kao asistent, a zatim docent i vanredni profesor. Jedan je od retkih rektora Univerziteta koji je nesebično doprinosio kvalitetu obrazovanja studenata i položaja profesora niških univerziteta.

Bilo je dosta vanškolskih aktivnosti, sportskih druženja i takmičenja u njegovom životu. U njemu se od dečačkih dana razvila ljubav prema sportu, fudbalu, a kasnije i tenisu. Od 1959. do 1974. igrao je u fudbalskom klubu „Sloga“, kome je danas vraćeno pređašnje ime „Car Konstantin“. Potom je dugo bio predsednik Skupštine ovog kluba. Bio je aktivan i u Fudbalskom klubu „Partizan“, koji je takođe postojao u to vreme. Voleo je da peva, a postoji i par studijskih melodija u njegovom izvođenju.

gradjanin.rs/ www.kraljpetar.edu.rs

7 Comments

  1. Dragi gospodine,profesore,pocivajte u miru.Velika mi je cast sto sam Vas poznavala.Poslednji put zelim i javno da kazem veliko HVALA za sve sto ste cinili za moju porodicu i vaseg muzicara i sina,Pedu Mitrovica.Peda Vas je voleo kao oca.Mnogo nas je potresla strasna vest,da vise niste medju nama.Veliki gospodine i prijatelju,neka Vam je vecna slava.Necemo Vas nikada zaboraviti.Odmarajte i pevajte sa andjelima.

  2. Bio si jedinstven, talentovan, vizionar, covek..
    Hvala ti za vreme koje smo proveli zajedno. uvek smo te voleli i bili uz tebe Misa i Marika Ivkovic iz Beograda

  3. Bio je gradska faca i gradski šmeker,kojeg je Bog obdario mnogim talentima. Naučnik, fudbaler,teniser, dobar pevač i dobar čovk.Pd njega se imalo šta i čuti i naučiti.Počivaj u miru ljuidino!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *