In Memoriam: Život i karijera Tanasija Uzunovića – glumca koji je obeležio srpsku pozornicu, televiziju i film

Tanasije Uzunović je bio poznati glumac u filmovima, TV serijama i pozorištu. Rođen je u Nišu 24. septembra 1942. godine u porodici Uzunović. Njegov pradeda Tasko je bio vojnik pod Milošem Obrenovićem u ratu za oslobođenje južne i istočne Srbije 1877/78. godine. Tanasije je završio osnovnu i srednju umetničku školu u Nišu, nakon čega je postao član amaterskog pozorišta. Iako je želeo da bude slikar, na kraju se ipak odlučio za glumu i upisao se na Akademiju za pozorište, film i televiziju u Beogradu.

Tanasije je prvo radio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a kasnije je prešao u Narodno pozorište u Beogradu, u kojem je proveo veći deo svoje karijere. U penziju je otišao 2005. godine, ali je i dalje bio aktivan u pozorištu, na filmu i televiziji.

Igrao je u preko sto pozorišnih predstava: „Derviš i smrt“, „Komedija“, „Muke sa slobodom“, „Nevjesta od vjetra“, „Tri sestre“, „Velika drama“, „Zečji nasip“ i druge.

Debitovao je na televiziji 1967. u drami „Oh, divljino“, a na filmu u delu „Koraci kroz maglu“ Žorža Skrigina iste godine. Njegova prva velika uloga bila je u filmu „Jad“ Kirila Cenovskog (1975), nakon čega je igrao u filmovima „Devojački most“ Miomira Mikija Stamenkovića (1976) i „Trener“ Puriše Đorđevića (1978). Postao je poznat po ulozi Fuksa u seriji „Otpisani“ Aleksandra Đorđevića. Kasnije je igrao u filmovima kao što su „Čovek koga treba ubiti“ Veljka Bulajića (1979), „Lager Niš“ Miomira Mikija Stamenkovića (1987) i seriji „Vuk Karadžić“ Đorđa Kadijevića. Njegova uloga u filmu „Boj na Kosovu“ Zdravka Šotre (1989) kao Monaha Gerasima, kao i uloga Piroćanca Dudea u seriji „Sabirni centar“ Gorana Markovića (1989) su takođe zapažene. Kasnije je dobio odlične kritike za ulogu Pere Zelembađa u TV drami „Prvi put s ocem na jutrenje“ (1992) i za ulogu Ljudevita Vuličevića u seriji „Aleksa Šantić“. Nakon duge pauze, vratio se na scenu u TV seriji „Moj rođak sa sela“ Marka Marinkovića (2008) kao deda Rajko, a 2008. godine je igrao i negativca Dragana Gagulića u TV seriji „Gorki plodovi“.

Tanasije je takođe bio narator u serijalu „Istorija Niša“, koji je emitovan na programu RTS početkom 2020. godine. U serijalu od petnaest epizoda, sa niškim autorima je opisao bogatu istoriju Niša od praistorije do danas.

Tanasije Uzunović je bio cenjeni i poštovani umetnik i ostavio je veliki trag u svetu filma, pozorišta i televizije. Preminuo je u Beogradu 10. marta 2023. godine.

Slovo juga Digital / Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *