Info kutak – mesto za naivce i lakoverne Nišlije?

Miroljub-Marković
piše, Miroljub Marković, urednik No-No novina

Glasoviti mister Majkl Davenport u Nišu je na svečani i teatralan način otvorio veličanstveno veliki-mali Info kutak EU u gradu na Nišavi. Bila je to prilika da Devenport podseti da je ovaj grad već udostojen evropske pažnje dugih petnaest godina i vredne preko 50 miliona evra. Niški narod je to saslušao, vidljivo srećan i oduševljen tolikom novčanom pažnjom Evrope.

Nije šala, a nije ni stvar mala, jer ovaj „kutak“ nije bilo kakav, recimo, neki tamo budžak, koji neće imati nikakvog značajanijeg uticaja na život Nišlija. Ako se dobro zna da su, jedan po jedan, gašeni, ili privatizovani, informativni javni servisi poput Radio Niša, „Narodnih novina“, pa naedavno i NTV, onda je jasno da ovaj „kutak“ treba da osvetli narodu uveliko zamračeni informativni prostor. Najblaže rečeno, oduševljeni smo jednim ovakvim velikodušnim i na sva dozvoljena medijska zvona obnavljenim potezom dragog nam Davenporta.

Pored ovakve informativne šok-scene u Nišu, ovakav jedan info-kutak doživeli smo zato kao svojevrstan azil za – nedovoljno informisane! Ali, pitanja mnoga jednostavno ostaju i dalje aktuelno i bez odgovora: kada će Niš da dobije azil za pse, ili azil za siromašne i gladne, za one hiljade jadnika bez posla i bez dinara u džepu i sa pravosnažnim sudskim presudama u rukama!?

Info-kutak1
Zoran perišić, Majkl Davenport i Ljubivoje Slavković

Jedno je nesporno: kao što se vidi i kao što će se dalje dokazivati – odlično smo informisani. Šta mislite: da li da zahvalimo ovom novom niškom info-modnom hitu info-kutku, ili najpre sve značajnijim društvenim mrežama na Internetu? Neki tamo Veliki brat iz velike daljine daleko vidi i još dallje seže. Radi on svoj posao. A šta mi u međuvremenu radimo? Radimo, radimo i te kako, na primer, imamo toliko viškova para u budžetu da raskopavamo već asfaltirane ulice, ponovo ih asgfaltiramo, slikamo se u visokoserijskom tiražu, a ljubav naroda raste li raste. Zato smo ovako veliki i sve veći, na žalost – u sopstvenim pričama i ličnom ogledalu…

Drugi deo “raporta” možemo započeti i pitanjem: zašto gradonačelnik Perišić dan ranije najavljuje veličanstvenu radnu pobedu  – otvaranje Ulice Dimitrija Tucovića? Reč je, da se razumemo , o otvaranju zatvorenih (završenih) rekonstruktivnih radova u velikoj i zbilja značajnoj Ulici Dimitrija Tucovića. Ali, najavljivati sutrašnju radnu pobedu nad jednom užasno neposlušnom i pomalo džombastom ulicom – zbilja prevazilazi i stvarno neograničeni niški smisao za humor, satiru, zajedljivost, licemerje – kako god hoćete! Savladati jednu tako tešku prepreku u gradu opterećenom problemima više desetina hiljada nezaposlenih ljudi, bukvalno svih velikih i do kraja upropašćenih i nekada veoma čuvenih fabrika – ipak je bar malo za čuđenje.

Maj – mesec diplomatije

Manimo se malo uličnih tema i dilema, nego budimo realni i recimo da je, ipak, najvažnije kako je aktuelno-buduća vlast u Nišu ovaj mesec opredelila kao vreme u kome će – Evropa navaliti na Niš! Budimo pošteni i do kraja objektivni, pa recimo da je u Nišu boravio belgijski ambasador i održao predavanje studentima na Ekonomskom fakultetu. Do kraja meseca, kako smo bili počašćeni da čujemo, isto tako će boraviti i ambasadori Slovenije, Kipra i Ukrajine, a kao vrhunac počasti biće 26. maj kada bude došla uvažena srpska guvernerka Jorgovanka Tabaković, da isto tako pouči niške studente. Budući da se negde nezapaženo provukla vest da uskoro sledi nova invazija stranih banaka na Srbiju, red je da nas guvernerka pouči kako i kod koje banke da uložimo ovu silnu gotovinu sa kojom narod – prosto ne zna šta će!?

Ne znam zašto, ali odnekud mi dođe ona narodna: „Ovako se voli narod, baš `vako, sam tako“! Ako sam nešto pogrešio stihove, ne zamerite, jer se mnogo bolje sećam natpisa na ulazu u naš grad: „Dobrodošli u grad elektronike“. Pa, dobrodošli, gospodo iz Evrope! Mi znamo, kao što vidite, i ulice da gradimo i posle u kafanama da salvimo. Živeli, narode!

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *