Intervju Davorin Dinić: Izbori nemaju toliku moć da promene sumornu sliku Niša

Davorin-Dinić-2
Glumac Lutkarskog pozorišta Davorin Dinić

Davorin Dinić – nagrađivan glumac, kompozitor, ljubitelj fotografije i Niša za Gradjanin.rs govori o svom radu, politici, inspiraciji, krizi u kojoj se Niš našao, aktuelnim dešavanjima u društvu… Za kratko vreme kroz fotomontaže starog i novog Niša, zaokupio je veliku pažnju. Zapravo, svojom kreativnošću je podstakao mnoga razmišljanja.

G: Koji je najveći problem Grada Niša?

To što je omladina ekstremno potcenjena. Tradicionalizam i konzervativnost imaju svoje mesto u kulturnoj ličnoj karti grada, ali otvorenost ka novinama, novim idejama, novim načinima poslovanja i novim vidovima kreativnosti je jedina stvar koja može da obezbedi makar nadu u neki bolji ishod sadašnjosti.

Ideje postoje, samo treba pomoći mladima oko njihovih realizacija i to regulatorno. Tako što ih u tome nećemo ometati nebuloznom birokratijom i zaostalim poslovnim zakonodavstvom, ali i time što ćemo uopšte obratiti pažnju na njih i istražiti potencijal koji naši mlađi sugrađani imaju.
Popularizacijom start-up kampanja i uvođenjem freelancing načina poslovanja, desila se situacija da su mnoge mlade,beskrajno talentovane Nišlije, koristile svoje znanje tako što su, sedeći u svojoj fotelji, za inostrane partnere pisali programske kodove, dizajnirali računarske sisteme, projektovali arhitektonska rešenja, pružali tehničku podršku, prevodili, pisali, stvarali, otkrivali… A naši čelnici o tome ništa ne znaju. Njima je u najvećem interesu sponzorisanje festivala hrane, a najveći domet organizovanje muzičkih nastupa za nepostojeće zimske praznike.

Na taj način se šalje vrlo jasna poruka mladima, vaša nosilačka energija nam nije potrebna jer ionako ne znamo šta bi sa njom radili.
Onda jedan deo mladih tu svoju energiju odnese na neko drugo mesto, a deo ostane ovde sa neiskorišćenim potencijalom. A znate šta se dešava sa nosilačkom energijom koja se ne koristi? Postane rušilačka…

 

Davorin-dinic-3
Trg Stevana Sremca u Nišu (kod T.C.Kalča)

G: Vaše fotografije oduševljavaju Nišlije. Zašto ste u fotošopu obradili fotografije Niša baš kao za vreme apokalipse?

Ne postoji dublja promisao iza izbora same tematike.
Iako tako može da izgleda, Nistopia ne predstavlja moj politicki ili socijalni bunt. Nije mi bila namera da iznosim konkretan politički stav već sam imao potrebu da napravim radove koji će moći da komuniciraju sa mnom samim na jednom emotivnom nivou, a to je moguće samo ako je atmosfera na fotografijama istinita. Ta istinistost atmosfere je za mene predstavljala veoma izazovni zadatak koji je zahtevao puno ramišljanja i kreativnosti u donošenju važnih odluka o elementima koji će se naći na fotkama. Sa tom pojavom opčinjavajuće atmosfere sam se prvi put susreo u radovima Zdislava Beksinskog, koji su u odrećenoj meri bili i inspiracija za atmosferu koju sam ja pokušavao da stvorim u fotografijama Nistopije.
Želja mi je bila da napravim fotografije koje su mi dovoljno bliske da ih razumem, ali i dovoljno daleke da me dalje inspirisu. U krajnjoj liniji želeo sam da napravim lepe fotografije i to je sve.

davorin-Dinic-4
Ciklus: Senke starog Niša

G: Šta Vas inspiriše da stvarate ovako interesantne fotografije?

Ja sam u konstantnoj potrazi za novim načinima kreativnog izražavanja. Nišlije me sada znaju kao fotografa, (najviše zbog velikog uspeha “Senki starog Niša”, ali i zbog radova koji su usledili, poput Nistopije, Zime u Nišu, Magle u Nišu i ostalih), međutim, ta potraga je mene vodila u mnoge druge žanrove i vidove izražavanja. Profesionalno se bavim glumom, ali se takođe bavim i komponovanjem muzike, dramskim pisanjem,dizajnom,sviranjem raznih instrumenata, režijom i teorijskom fizikom.

Fizika se tu samo na prvi pogled ne uklapa, ali jednom kad krenete da istražujete tajne matematičkog svemira otkriva vam se jedna potuno drugačija umetnost koja istinski ostavlja bez daha. Jedno od ustrojstva našeg svemira koje mene ostavlja bez daha je vreme. Neumitnost vremena i njegova neuhvatjivost, drskost (gotovo prkos) kojim obavija naše samopostojanje me je oduvek fascinirala i dok fizičari tu pojavu pokušavaju da precizno definišu, ja pokušavam da je ukrotim u svojim radovima.

Moja druga fascinacija je svakako Niš. Potpuni nedostak objektivnosti me sprečava da shvatim da li je Niš zaista posebno mesto na planeti ili se radi samo o mojoj emotivnoj vezanosti za mesto rođenja, ali Niš i protok vremena su za mene neiscrpna inspiracija:

– Senkama starog Niša sam spajao prošlost i sadašnjost.
– Nistopijom sam probao da otkrijem budućnost
-Trenutno istražujem mogućnost zamrzavanja vremena, ali samo na određenim mestima. To je neka vrsta video fotografije, gde je jedan deo scene zamrznut u vremenu dok se drugi deo normalno kreće svojim vremenskim tokom. To je moj novi projekat koji je u fazi kreacije, ali sam nedavno već objavio par radova iz tog budućeg albuma koji će se zvati “Vilinske igre”.

G: Gde vidite izlaz iz krize u kojoj se Niš našao?

Nastupajući izbori na žalost nemaju moć da promene sumornu situaciju u kojoj se naš grad našao. Pored sistemske, gradu je potrebna promena na individualnom nivou njegovih žitelja, a to je spor i mukotrpan proces koji se planira unapred i ne očekuju brzi rezultati. Mi nismo do sada pokazali sklonost ka uvođenju sporih, ali efikasnih rešenja već uvek radije biramo instant akcije koje samo krpe rupe na brodu koji je ionako odavno potonuo…
Svi žele promene, a niko ne želi da se menja… E, to treba da se promeni.

Davorin-1
Jedna od najnovijih Davorinović vizija centra Niša u budućnosti

G: Kome da veruju Nišlije na predstojećim izborima?

Treba obratiti pažnju na ono što pretendenti na vlasti govore, radije nego na njih same. Kult ličnosti, koji nam je nežno uzgajan decenijama, se duboko ukrenio u svest prosečnog građanina i nikoga nije briga za konkretna rešenja, već svi traže dovoljno snažnu očinsku figuru kojoj bi se priklonili.
Ja obraćam pažnju na ono što pričaju i čujem identičnu stvar kod mnogih- promena vlasti. Nama zapravo nije potrebna promena vlasti.Njima je potrebna promena vlasti kako bi malo oni grejali fotelje (a kod mnogih se radi o želji da se malo opet vrate na vlast). Nama je potrebna promena sistema.
Ja mogu da kažem konkretne predloge, ali bih time postao deo problema. Uvek radije govorim ljudima da ne veruju nikome, pa ni meni. Sumnjajte u sve što vam kažu i uvek, uvek proveravajte informacije iz više izvora. To je jedini zdrav način donošenja ispravnog mišljenja i odluka.

G: Kako glumac „pregura“ mesec sa malom platom?

Živimo u zemlji gde je neumesno žaliti se na socijalni status iz razloga što, ma u kakvom da ste društvu, postoji velika verovatnoća da sedite nasuprot nekoga kome je verovatno gore nego vama.

Marta S.
Foto: Arhiva Davorina Dinića

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *