Isti lek protiv gripa – tri različite cene u tri apoteke

Kada smo bolesni, često ne obraćamo pažnju na cenu lekova, jer nam je u tom trenutku najbitnije da nam bude bolje. Neka minimalna razlika u ceni od apoteke do apoteke je uobičajena, međutim građani se žale da su pojedini lekovi u nekim apotekama znatno skuplji, nego u ostalim.Ukoliko imate malo više vremena obiđite nekoliko apoteka i u slučaju da kupujete više kutija lekova, možete uštedeti i nekoliko stotina dinara.

Došlo je vreme da idemo od apoteke do apoteke zbog različitih cena lekova. Nebitno da li su private ili državne, nema pravila. U tri apoteke, tri različite cene. Lek Grippostad sam platio 220 dinara, moja žena je za isti taj lek dala 272 dinara, a video sam da je cena tog istog leka u trećoj apoteci 295 dinara. Isti lek, isti proizvođač, a cena različita. I nije problem samo sa ovim lekom, već i sa mnogim dugim“, kaže Nišlija Dragan.

Proveravali smo cene i nekih drugih lekova, pa smo naišli na različite cene andola, brufena i kesica ferveksa, koje se često koriste sada kada vlada grip i različite prehlade. Tako se kesice ferveksa kreću od 50, pa do skoro 70 dinara u pojedinim apotekama. Andol se može kupiti za 190, ali i za 230 dinara. Dok se cena brufena kreće od 200 do 260 dinara.

Zaposleni u apotekama kažu da cena lekova zavisi od marže. Ističu da bi trebalo da su cene približno iste u svim apotekama, odnosno da nema drastičnih razlika.

D.Vasić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *