Istorijski arhiv Niš digitalizuje arhivu Prizrenske bogoslovije Svetog Kirila i Metodija

Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija je zadužbina Sime Andrejevića Igumanova u Prizrenu. Počela je sa radom 1871. godine, i bila je prva srednja bogoslovsko-učiteljska škola u staroj Srbiji i do 1999. godine, kada je privremeno izmeštena u Niš, i od tada nikada nije prekidala sa radom. Istorijski arhiv Niš započeo je realizaciju projekta prve faze digitalizacije arhive ove bogoslovije.

U junu 1999. odmah nakon dolaska snaga Kfora na Kosovo i Metohiju, prestala je sa radom, tada je u bogosloviji prekinuta nastava i đaci su otišli svojim kućama. Kada su skoro svi Srbi napustili grad, u bogosloviji ostaje samo ekonom, protojerej-stavrofor Nikola Božanić sa izbeglim Srbima iz okolnih sela, koji su u školi našli spas. Na toj dužnosti ostaje do 2. novembra 1999., kada je izašao iz Prizrena, ponevši sa sobom školski arhiv i knjižnicu bogoslovije od oko 15000 knjiga.

„Ovaj značajan poduhvat, omogućava čuvanje i dostupnost vrednih istorijskih dokumenata za buduće generacije“ – kažu iz Arhiva.

Među prvim darodavcima Biblioteke Prizrenske bogoslovije bio je i ruski konzul Ivan Stepanovič Jastrebov. Poklanjao je knjige uglavnom na ruskom jeziku, na drugim jezicima, ali i na turskom koje su bile sa njegovom posvetom. Zahvaljujući zalaganju profesora i đaka Bogoslovije, 1915. godine Biblioteka je imala oko 8.000 knjiga u 13.000 svezaka.

Posle Drugog svetskog rata deo knjiga je dat drugim formiranim bibliotekama, a nešto je i zadržano u posedu Bogoslovije. Biblioteka je iseljena 1999. godine zajedno sa Bogoslovijom i smeštena je u Nišu gde je podignuta na hilandarskom metohu. Namenski su izgrađene prostorije Biblioteke za smeštaj fonda i čitaonicu.

U martovskom pogromu 2004. kompleks zgrada je zapaljen i uništen, a septembra 2011. godine Bogoslovija u Prizrenu je obnovila svoj rad.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *