Istorijski susret nezadovoljnih stanara i gradonačelnika Niša

Miroljub-Kostić
piše: Miroljub Kostić, građanin Niša

Stanari su iskazali nezadovoljstvo poslovanjem Toplane – odlukom Nadzornog odbora da poveća cenu grejanja, a gradonačelnik je njima odgovorio da ništa nije čudno što ih gradonačelnik dočekuje jer je Gradska kuća – kuća svih Nišlija i ponovio da poskupljenja grejanja neće biti.

Sve i da hoću ne mogu da sporim dobre namere Udruženja stanara, da sa prisutnim građanima, a u ime svih korisnika centralnog grejanja iskažu neslaganje sa navedenim osetnim povećanjem cene usluga. U ovu sliku se uklapa i gradonačelnik Darko Bulatović koji je za razliku od svojih prethodnika sačekao i saslušao okupljene građane.

Kao što kod nas obično biva idilični istorijski momenat susreta predstavnika vlasti i građana u velikoj meri su pokvarili sami građani veoma slabim odzivom. Svojim nedolaskom oni su izneverili Udruženje stanara,  jer je snaga udruženja srazmerna broju građana koji istom daju podršku, ali i samog gradonačelnika jer bi slika susreta daleko bolje izgledala da je na njemu bio veći broj građana.

proptest-kolona
foto arhiva gradjanin.rs

No uprkos svemu susret se odigrao a sa njim se javilo i pitanje:

Zašto je Nadzorni odbor Toplane doneo odluku o povećanju cene grejanja kada je gradonačelnik u više navrata izjavljivao da on neće dozvoliti povećanje bez poskupljenja energenata na tržištu?

Ako isključimo mogućnost tolike neobaveštenosti rukovodstva Toplane (o stavu gradonačelnika) moguća su samo dva odgovora:

1.Odlika Nadzornog odbora je donešena kako bi se Bulatović mogao staviti u ulogu zaštinika građana od bezrazložnog povećanja cene grejanja i samim tim prikupio poene za sebe i stranku koju predstavlja.

2.Sama odluka Nazornog odbora je probni balon reakcije građana na eventualno buduće povećanje cene grejanja.

Zaključak: Reakcija građana nije bila adekvatna i oni su ti koji su izneverili očekivanja Udruženja stanara i gradonačenika.

A da li se moglo nešto popraviti: Kod takvog stanja stvari ako odbacimo kao nerealno da je gro građana bio na letovanju, onda je kriv organizator protestne šetnje jer je “šetnja” morala biti zakazana u prepodnevnom terminu. Popodnevni termi nije bio dobar jer su tada pažnju stanovnika Niša zaokupljivale Olimpijske igre (podatak o gledanosti Nacionalne televizije).

Gradonačelnik bi sliku susreta sa nezadovoljnim građanima uveliko poboljšao sa se susret odigrao na Tvrđavskom mostu, koji je nakako baš toga dana zatvoren za saobraćaj i pretvoren u pešačku zonu. Razmišljam da je tom prilikom jedna strana mogla drugoj da pokloni buket cveća. Samo razmišljam. A razmišljanje me dalje vuče da na kraju napišem i neke stihove iz jedne Balaševićeve pesme:

….

širokim drumom što izlazi na most,

odlazi cirkus i ja se pitam sada

ko je domaćin a ko je bio gost.

2 Comments

  1. Молим начелника ПУ Ниш да одржи обећање које је дао по ступању на дужност и смањи редове и чекање за издавање личних карата и пасоша.Начелниче,будите један од оних који испуњавају обећања.

  2. Ne bih se slozio sa vama da USS ima dobre namere!Podrzavao sam protest vezan za nelogicni tarifni sistem i visoku cenu grajanja,ali,nije u redu da se Udruzenje bavi viskom radnika i platama,bez ikakvih materijalnih dokaza o istim!Gledao sam visinu zarada u drugim gradovima(casopis TOPS),a posao im nije da traze otpustanje postenih proizvodnih radnika,koji danonocno rade,po zimi i vrucini da grad bude snabdeven topl.energijom!Zar je moguce da tamo rade probisveti,ili ne mozemo nista N.O. i menadzmentu,pa se ostrvismo na postene radnike?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *